Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao novoj članici, od 1. srpnja do kraja ove godine, Hrvatskoj je na raspolaganju 655 milijuna eura. Taj novac trebao bi pomoći oživljavanju hrvatskog gospodarstva.


Povući novac iz europski fondova, uvjerava potpredsjednik Vlade, neće biti problem. 'Spremni smo, naravno, jer u ovoj godini bi trebali negdje već ugovoriti oko 370 milijuna eura, odnosno povući od tog iznosa od 655 i naravno ostaju nam još tri godine na trošenje novca, koji se nalaze u alokaciji za drugu polovicu u 2013. ', kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Vezani članci Najskuplja jesenska sjetva do sada - 3 Zbog ovoga nam je skuplji kruh zajamčen: "Znate koliko su cijene otišle gore…" Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 2 Ministrica Nataša Tramišak o tome kada će stići novac iz Bruxellesa: "Sve bi štete na Banovini trebale biti prijavljene do kraja veljače"

Hrvatska ga je spremna potrošiti na sedam velikih projekata, četiri vodoopskrbna sustava – Osijek, Poreč, Čakovec, Vukovar, dvije dionice pruge Dugo selo - Križevci te SV.Ivan Žabno – Gradec, obnova i povećanje kapaciteta te izgradnja Sveučilišta u Rijeci.

Od 655 milijuna , s 200 milijuna eura financirat će se priprema Schengenske granice,subvencionirati poljoprivreda ,a dio ide izravno u proračun. Pripremiti projekte nije jednostavno, objašnjavaju u eu poduzetničkoj mreži, a i novac ne stiže odmah.

>>
Hrvatskoj 655,1 milijun eura iz europskog proračuna

'Projekt se mora isfinancirati unaprijed i, ukoliko su zadovoljene sve faze koje su bile predviđene, stalno se vrši monitoring ,onda se na kraju tek dobiva novac. Od ugovaranja do same isplate može proći i do tri godine', kazala je Vesna Torbarina iz Europske poduzetničke mreže HGK.

U prošlom valu proširenja najviše novca iz EU fondova povukla je Poljska, no najučinkovitije su u tome bile Latvija i Litva. Hrvatska je, tvrdi Grčić, tu u prednosti. 'Zadnjih sedam godina imali smo pretpristupne fondove na kojima smo se pripremali trenirali upravo za ono što nas čeka', dodao je.

A kroz pretpristupne fondove, tvrdi Grčić financirala se i priprema sadašnjih projekata. Novac iz EU fondova pomoć je, ne samo gospodarstvu, već i građanima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju