Obavijesti Video Pretražite Navigacija
655 miljuna eura

Evo na koje je projekte Hrvatska spremna potrošiti europski novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao novoj članici, od 1. srpnja do kraja ove godine, Hrvatskoj je na raspolaganju 655 milijuna eura. Taj novac trebao bi pomoći oživljavanju hrvatskog gospodarstva.

Povući novac iz europski fondova, uvjerava potpredsjednik Vlade, neće biti problem. 'Spremni smo, naravno, jer u ovoj godini bi trebali negdje već ugovoriti oko 370 milijuna eura, odnosno povući od tog iznosa od 655 i naravno ostaju nam još tri godine na trošenje novca, koji se nalaze u alokaciji za drugu polovicu u 2013. ', kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna U velikom smo plusu 'Hrvatska je iz EU povukla 105 milijuna eura više nego što je uplatila'

Hrvatska ga je spremna potrošiti na sedam velikih projekata, četiri vodoopskrbna sustava – Osijek, Poreč, Čakovec, Vukovar, dvije dionice pruge Dugo selo - Križevci te SV.Ivan Žabno – Gradec, obnova i povećanje kapaciteta te izgradnja Sveučilišta u Rijeci.

Od 655 milijuna , s 200 milijuna eura financirat će se priprema Schengenske granice,subvencionirati poljoprivreda ,a dio ide izravno u proračun. Pripremiti projekte nije jednostavno, objašnjavaju u eu poduzetničkoj mreži, a i novac ne stiže odmah.

>>
Hrvatskoj 655,1 milijun eura iz europskog proračuna

'Projekt se mora isfinancirati unaprijed i, ukoliko su zadovoljene sve faze koje su bile predviđene, stalno se vrši monitoring ,onda se na kraju tek dobiva novac. Od ugovaranja do same isplate može proći i do tri godine', kazala je Vesna Torbarina iz Europske poduzetničke mreže HGK.

U prošlom valu proširenja najviše novca iz EU fondova povukla je Poljska, no najučinkovitije su u tome bile Latvija i Litva. Hrvatska je, tvrdi Grčić, tu u prednosti. 'Zadnjih sedam godina imali smo pretpristupne fondove na kojima smo se pripremali trenirali upravo za ono što nas čeka', dodao je.

A kroz pretpristupne fondove, tvrdi Grčić financirala se i priprema sadašnjih projekata. Novac iz EU fondova pomoć je, ne samo gospodarstvu, već i građanima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene