Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Legalizacija je projekt koji je mnoge šokirao brojem nelegalnih objekata.


Ukupno je predano 822.335 zahtjeva, a do sada je legalizirano 45.845 objekata ili svega 5,57%. Ministrica je najavila kako će cijeli posao, ili veći dio, biti završen do kraja 2015. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Još niste predali zahtjev za legalizacijom? Možda bolje da požurite! Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO Vrdoljak: Legalizacija će sada ići puno brže!

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš najavila je kako će većina gradova izgubiti poslove oko legalizacije bespravno sagrađenih objekata. 

'Meni je žao da Zagreb ne radi dobro zato što ima dovoljan broj ljudi, ima dovoljan broj stručnjaka', rekla je ministrica Mrak Taritaš.

Pravila su jasna, a ostalo je svega 11 dana. 'Svi oni koji su riješili manje od 20% predmeta preuzet će agencija koja je u osnivanju', pojasnila je ministrica.

OVDJE pratite proces legalizacije u Hrvatskoj

Zagreb bi tako mogao izgubiti posao i milijune kuna. Do sada su prema podacima ministarstva riješili tek 4,11% ili točno 3.747 zahtjeva. Gradonačelnik Bandić kao i uvijek uvjeren je da Zagreb može učiniti nemoguće.

'Sve će biti riješeno u skladu i sukladno zakonu i svih 18.000 predmeta do Nove godine. Neće trebati intervencija ministrice Mrak Taritaš', rekao je Milan Bandić.

Može ga tješiti jedino što ima i mnogo gorih. Prema podacima ministarstva neslavni je rekorder Karlovačka županija koja je do sad riješila svega 33 zahtjeva. Nije se proslavio ni grad Varaždin čiji su referenti riješili tek 104 zahtjeva, baš kao ni Ličko - senjska županija koja ih je riješila tek 2,5% posto.

Ipak nije baš sve crno. U Bjelovaru, jednom od pozitivnih rekordera, s radom se ne staje. Riješili su gotovo 20 posto.

'Isti službenici koji su radili prije rade i sad sa malim pojačanjem. Imamo sad još jednu ekipu za tetenske izvide za snimanje i pripravnici koji su na stažu u gradu su na ispomoći', rekao je Ivica Mrkovinović, pročelnik Bjelovara.

Svi su oni radili i prekovremeno, i nisu jedini. I geodeti su imali pune ruke posla.  Najmarljivijima su se pokazali gradski referenti u Dubrovniku koji su već sada premašili zadanu kvotu.

Od agencije ne mora strahovati ni Bjelovar, a blizu ispunjenju kvote je i Vukovar koji je riješio više od 16% zahtjeva. Kada je o županijama riječ najviše je posla obavljeno u Primorsko goranskoj županiji, gotovo 13%. Slijede Splitsko - dalmatinska s gotovo 10% te Dubrovačko - neretvanska s nešto više od 8%.

Lokalne uprave koje dobro rade svoj posao prije će i do novca, a riječ je o čak 30 % sredstava od legalizacije. Dovoljan razlog za sve da ubrzaju posao.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook