Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još se ne zna točan uzrok jučerašnje pogibije dvojice radnika u krugu tvornice Zvijezda.


U samo nekoliko dana troje radnika smrtno je stradalo na svojim radnim mjestima, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Istražili smo koja su radna mjesta u Hrvatskoj najopasnija i jesu li u planu izmjene Zakona o zaštiti na radu.

Vezani članci Snažan potres u Zagrebu Učiteljica djevojčice stradale u potresu: "Bila je dobri duh razreda. Jako sposobna i posebna. Srce mi puca" Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Djeca otrovana na brodu smrti su boljeg zdravstvenog stanja, ali i dalje ne dišu samostalno: Ako im se organi oporave u narednim danima, skinut će ih s respiratora

Svake godine tridesetak radnika strada na radnom mjestu. Najviše u građevinarstvu, a slijede poljoprivreda, šumarstvo i prerađivačka industrija. Razlozi su različiti - od nepoštivanja pravila zaštite na radu do posve banalnih. 'Može biti čisto umor, znači ne mora biti nužno faktor namjerne povrede zakona', rekao je Antonio Vukorepa iz tvrtke za zaštitu na radu.

>> Smrt radnika kod tvornice Zvijezda: 'To su nam poruke za ubuduće'

 Je li umor ili izostanak zaštitnih sredstava uzrok nesreće u kojoj su život izgubila dvojica radnika Rijekatanka - još se ne zna. Zna se samo da je riječ o iskusnim radnicima.
 'Radnici koji inače ulaze u takve prostore ugrožene zbog eksplozivnih plinova, smrtonosnih, znači biološkom opasnošću moraju kod sebe imati osobne detektore znači za određene vrste plinova ili zaštitne maske, tj. plinske maske, posebno ako se radi o tako otrovnim plinovima kakav je ugljični monoksid', rekao je Marko Rebrović, stručnjak za zaštitu na radu.

Mrsić: Radi se na izmjenama Zakona o zaštiti na radu

Iz tvrtke Rijekatank za koju su radnici radili oglasili su se priopćenjem. 'Svi smo duboko potreseni događajem u kojem su nesretno stradala dva naša radnika. Izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih radnika, te smo u ovoj situaciji primarno orijentirani da se obiteljima pruži pomoć i i podrška koja im je potrebna. O okolnostima događaja moći ćemo se očitovati nakon što nadležna tijela utvrde što se točno dogodilo', stoji u priopćenju.

Ministar rada kaže da se radi na izmjenama Zakona o zaštiti na radu. Do tada pojačat će rad inspekcija ne samo kažnjavanjem prekršitelja već i prevencijom. 'Ima smrtnih ishoda to nam je pouka za ubuduće da na svim radnim mjestima gdje je takva mogućnost primjenimo maksimalne mjere', rekao je Mirando Mrsić. A najvažnije je da se te maksimalne mjere zaštite radnika onda i primjenjuju.