Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomisti kažu - lista želja

Evo kako se zove i što donosi HDZ-ov gospodarski program!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono oko čega se sigurno vladajući i oporba neće sjediniti je gospodarstvo. HDZ je otkrio prve smjernice svojeg gospodarskog programa. Zalažu se za smanjenje poreza i protiv su uvođenja novih. Građanima bi uveli brojne poticaje. Ekonomisti poručuju - sve je to lista želja, bez ekonomskih smjernica kako to i provesti.

Smjer 20 - tako se zove HDZ-ov gospodarski program. U dvadeset točaka predlažu rješenje za izlaz iz krize. Lošu ekonomsku sliku popravili bi tako što bi najprije uveli jednostavne porezne zakone. Smanjili bi porez na dohodak, protiv su poreza na imovinu i poreza na kamate.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

To bi bila odluka na dugi rok, tvrdi HDZ-ov gospodarski strateg Đuro Njavro, a za ulagače sigurnost poslovanja. 'Zalagat ćemo se za smanjenje poreznog opterećenja, ali u isto vrijeme i za rješavanje pitanja deficita državnog proračuna', kaže Njavro.

>> VIDEO Aktivisti upali na HDZ-ov okrugli stol i vikali: Opljačkali ste Hrvatsku!

Kako bi smanjili rashode, HDZ ne otkriva. Upravo je to ključni problem i vladajućih - kome uzeti: zdravstvu, obrazovanju ili javnoj službi?

U današnjoj situaciji, tvrdi profesor Boris Cota, teško izvediv potez. 'Uz ovakve budžetske rashode koje imamo teško se može govoriti o smanjivanju poreza. Smanjivanje poreza može biti, ali onda ukoliko dođe i do smanjivanja na rashodnoj strani proračuna', kaže Boris Cota, ekonomski savjetnik predsjednika Republike.

Ima HDZ plan i kada su u pitanju investicije. Protiv su ubrzane procedure i donošenja zakona o strateškim investicijama. Protiv su i privatizacije HPB-a, Croatia osiguranja, monetizacije HAC-a. Zalažu se za efikasniju javnu upravu. Kod stranih ulagača prednost daju izvoznim ulaganjima. Bolje treba, kažu, iskoristiti EU fondove.

Država mora ići na ruku poduzetnicima, tvrdi Njavro, i osigurati im brzu administraciju. 'Dakle, koja ciljeve postiže surađujući s privatnim sektorom jer mi mislimo da samo na taj način jedna pametna država može osigurati brzi rast zapošljavanja, rast BDP-a', kaže Njavro.

Ljubo Jurčić u HDZ-ovom planu vidi političke smjernice no ne i gospodarsku strategiju. 'Prava strategija u današnjoj situaciji ekonomske krize mora dati odovor na pitanje što ćemo proizvoditi, kako ćemo proizvoditi i gdje ćemo proizvoditi. A onda treba doći sljedeći korak kako to financirati, kakva je fiskalna politika, monetarna politika i tečajna', napominje Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Obećavaju HDZ-ovci i pregršt poticaja. Od kredita za školovanje djece, studentskih kredita. Poticaje na mirovinsku štednju, dopunsko zdravstveno i životno osiguranje. Ponovno planiraju uvesti i poticanu stambenu štednju. Ostaje nejasno i otkud novci za poticaje jer da bi se nekome dalo, nekome se treba i uzeti.

HDZ-ove prve smjernice gospodarskog programa vladajući ne žele komentirati dok ga službeno ne predstave. A tada će možda dati odgovor i na pitanje kako smanjiti vanjski dug i nelikvidnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene