Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nasilje je sve veći problem i među maloljetnicima, ali institucije kao da nemaju rješenje za to.


Zastrašujući su podaci kako je svako četvrto dijete zlostavljano u školi od strane svojih vršnjaka. Maloljetnici, upozoravaju stručnjaci, takvo ponašanje često uče od svojih roditelja. Hrvatski zakoni pak, roditeljima nasilnika, ne propisuju nikakve kazne.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Plenković predstavio izmjene Kaznenog zakona: ''Nažalost, nasilje nikad nećemo iskorijeniti do kraja, ali...'' Obiteljsko nasilje, ilustracija Trudnu nevjenčanu suprugu gurnuo niz stepenice, tukao i napadao: Kad se odselila, puškom prijetio i njezinoj obitelji

Iako u Hrvatskoj gotovo 150 škola nosi titulu škola bez nasilja, za svako četvrto dijete to je mjesto na kojem doživi nasilje od svojih vršnjaka. Nakon prijavljenog zlostavljanja, problematičnog maloljetnika, prema zakonu, čeka niz odgojnih i sigurnosnih mjera. Maloljetnički zatvor krajnja je sankcija za one starije od 16 godina. Zakon, međutim, ne propisuje kazne za roditelje nasilne djece. 'Nažalost, sankcija kao sankcija u smislu pravne mjere prema roditelju zbog ponašanja djeteta se ne može izreći', kazala je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

>> Dirljiva ispovijest pretučenog dječaka (10): Glavom mi je udarao u zid

U europskim zemljama roditelji nasilnika plaćaju velike novčane kazne ili odrađuju društveno koristan rad. Roditelj nasilnog djeteta kod nas će se kazniti tek ako se dokaže da je zanemarivao ili zlostavljao vlastito dijete. 'Znate, nije lako roditelja poslati u zatvor, zato su puno bolje palijativne mjere. Ako je relativno dobro imovinsko stanje, onda su novčane kazne itekako dobro došle', kazala je Mira Tecilazić Bašić, predsjednica Odjela za mlade Županijskog suda u Zagrebu.

S nasilnicima je sve teže i profesorima. Više od 7000 nastavnika potpisalo je peticiju kojom traže uvođenje novih odgojnih mjera. Oni se protiv nasilja mogu boriti samo papirologijom. 'Ono što je nama na raspolaganju, prođete kroz crveno, policajac vam zapiše kazneni bod, on vam ostane neko vrijeme i onda se briše. Takve su naše pedagoške mjere', kazala je Ivana Valjak Ilić, profesorica njemačkog jezika. Kako se ponašati, i što je dobro, a što nije djeca najbolje uče od svojih roditelja koji za postupke svoje djece ne odgovaraju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook