Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Božićni blagdani vrijeme su kada se školarci odmaraju od udžbenika, a višak slobodnog vremena nečime moraju popuniti. Posjetili smo Samobor, grad s oko 6.000 školaraca i na svakom koraku zatekli besplatne aktivnosti za njih - od nogometnih, odbojkaških i šahovskih turnira preko klizanja do zimovanja u parku prirode.


Bez snijega, ali uz led. Zimske praznike Antonio je počeo klizanjem. 'Kližem iz čiste zabave!', kaže.

Vezani članci Dijete, ilustracija Nije sve tako crno: Pet gradova lani bilježilo demografski plus. Znamo i koja su najčešća imena za bebe Zašto djeca plaču? Roditelji na rubu živaca podijelili zašto im djeca plaču i nasmijali ljude diljem svijeta

Za zimske praznike samoborski se školarci drugu godinu zaredom hvataju klizaljki. Besplatno. 'Ja kližem... - Još ne zna klizati! Još nije naučio, pojma nema! - Svaki put naučim i svaki put zaboravim', kaže Roko dok ga prijatelji zadirkuju. 'Može bolje, ali znam. - Što kad padneš? - A ništa, ja sam hrabar dečko', kaže Tomislav.

>> Počeli su zimski praznici: Evo kako ih provesti!

'Prošle godine je najviše, znači na istom mjestu u isto vrijeme bilo 150 djece na klizalištu', kaže voditelj klizališta Darko.

Kad su daleko od udžbenika, samoborski školarci mogu birati od odbojke preko badmintona do nogometnih turnira. 'Ja inače nemam ništa za raditi po zimi, a volim igrati nogomet s prijateljima pa sam odlučio doći ovdje', kaže Leon.

Tijekom zimskih praznika kroz dvorane prođe oko 1.200 učenika. 'Nama je cilj dovući što veći broj djece u dvoranu da se druže sa svojim prijateljima, zabavljaju, bolje nego da sjede kod kuće', kaže Zdravko Frajt iz Školskog športskog saveza Samobora i Svete Nedelje.

Odmor od knjige tridesetak školaraca potražilo je na zimovanju u Parku prirode Veliki dol. 'Igramo se društvenih igara', kaže Karlo. 'Često idemo planinariti, igramo se u sobama, baš nam je lijepo ovdje', priča Lorena. 'Zabavljaju nas, zabavljaju sebe, od jutra do mraka, to je ono što nas drži u ovome', kaže voditelj zimovanja Zdravko.

Drži i djecu. Neki su već najavili dolazak i sljedeće praznike. Uz molbu da padne snijeg.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook