Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PDV na dnevne novine

Evo kako je Ustavni sud obrazložio odluku o 25.000 riječi u novinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni je sud obrazložio odluku o odgodi primjene spornog dijela Zakona o PDV-u, kojim je propisano da nižu stopu poreza plaćaju samo dnevnici s barem 25.000 objavljenih riječi.

Odluku kojom se privremeno odgodila primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, prema kojemu su porez od pet posto plaćali samo dnevnici s najmanje 25.000 riječi, Ustavni sud obrazložio je tvrdnjom da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, kao dio ustavne slobode izražavanja misli, bez čega nema demokratskog društva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

>> Ustavni sud donio privremenu mjeru odgode zakona o PDV-u za dnevni tisak

Ustavni suci pojašnjavaju da se tim rješenjem ne prejudicira konačna odluka do koje će sve novine sa statutom medija, osim onih uglavnom namijenjenih oglašavanju, plaćati PDV od pet posto.

'Konačna odluka bit će donesena nakon pribavljanja i analize stručnih očitovanja, proučavanja relevantne prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda EU te nakon provedbe komparativne analize usporedivih zakonskih rješenja i ustavnosudske prakse u drugim državama', navodi se u obrazloženju.

Najviše sudsko tijelo koje je u posljednjih godinu dana ukinulo neke od strateških projekata izvršne vlasti poput Kurikuluma zdravstvenog odgoja, obustavilo retroaktivno oporezivanje dividende i obeštetilo javne ovršitelje dalo je za pravo odvjetnici Vesni Alaburić koja je zakon osporavala ističući da ugrožavanje slobode medija ne znači samo povrijediti prava u njima zaposlenih novinara, njihove 'cehovsko-sindikalne' interese ili ekonomsko-financijske interese nakladnika.

'To zapravo znači ugroziti slobodu svih medija i njihovu, za održavanje svakoga demokratskog društva, presudnu društvenu funkciju (ulogu), pa posljedično i samu demokraciju kao oblik vladavine i pretpostavku ozbiljenja svih drugih zajamčenih ljudskih prava i sloboda.'

Do donošenja konačne odluke na snazi ostaje dio 38. članka osporenog zakona koji propisuje da se PDV po sniženoj stopi od pet posto obračunava za novine nakladnika koji ima statut medija, otisnute su na papiru, izlaze dnevno i kao opće-informativni tisak objavljuju novinarske autorske tekstove, osim ako 'u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju'.

Ističući da se taj stavak mora promatrati zajedno s onim koji propisuje koje novine i časopisi plaćaju PDV od 10 posto, Ustavni sud zaključuje da će se prvi dan nakon objave ovog rješenja u 'Narodnim novinama' povećati broj novina za koje njihovi nakladnici obračunavaju i plaćaju PDV po najnižoj stopi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene