Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti niskih temperatura

Evo kako izbjeći 'pogibelji' hladnoće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Živa na termometru od večeras će krenuti debelo u minus. Promjena je to koja itekako utječe na ljudski organizam. Donosimo vam nekoliko važnih stvari na koje treba pripaziti kako biste izbjegli promrzavanje, ozljede, ali i prehlade.

Već sutra uživanje u zimskim radostima bit će otežano. Temperatura ide do desetak ili čak petnaest stupnjeva ispod ništice. 'Moram upozoriti starije ljude, starije dobi, zatim kronične bolesnike, plućne bolesnike i malu djecu da jednostavno u vrijeme velikih hladnoća, pogotovo ujutro i navečer ne izlaze van', rekao je dr. Mladen Hrun iz Hitne pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća Slika nije dostupna Nesvakidašnja studen Val polarne hladnoće paralizirao dijelove SAD-a: Više od 30 ljudi preminulo, milijuni su ostali bez struje

Osobe bez zdravstvenih tegoba i u takvim uvjetima mogu boraviti vani. Važno je paziti na vrijeme i biti aktivan. Drhtavica je upozorenje da je vrijeme za topliji prostor. 'Kada prestane ta drhtavica uz poremećaj malo svijesti, zbunjenosti, to već spada u jednu hitnu situaciju gdje je čak potrebna i hospitalizacija', rekao je dr. Hun.

>> Temperature noćas i ujutro padaju i do -15

S niskim temperaturama snijeg se pretvara u led. Kako biste izbjegli opasne situacije, izbjegavajte i hodanje po zaleđenim površinama. Kada su u pitanju napici alkohol i kavu potrebno je izbjegavati. Umjesto toga, stručnjaci predlažu, pijte čajeve i ostale beskofeinske napitke. Nagle su promjene temperature, ali suh zrak zbog pojačanog grijanja u domu, pogoduje raznim bolestima.

'Dolazi do prehlada, zatim virusnih infekcija, pa se na to opet mogu nadograditi bakterijske infekcije', kaže dr. Hrun. Ovlaživač zraka, ali i onaj za sluznicu nosa ublažavaju tegobe. Prehlade će se lakše izbjeći i uz svima već dobro poznat savjet: Bez rukavica, šala i kape, ne izlazite van!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene