Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Evo ga!" Razgovor sa stanovnicima banijskog sela Pecki o životu nakon potresa u središtu tog mjesta na trenutak je zastao u srijedu u 12.06, kad je tlo ponovo naglo podrhtalo, po tko zna koji puta od onoga razornog prije deset dana.


''Evo ga, osjetiš?'', upitao je Vlado Celić (42) osjetivši potres za koji su seizmolozi domalo objavili da je imao snagu 3.8, s epicentrom šest kilometara zapadno od Petrinje. To je otprilike udaljenost od Petrinje do Pecka.

Mještanka Stoja Dumbović (62), naslonjena na vozilo, istovremeno je potvrdila pitanje ne mijenjajući držanje i dodala: ''Izludi nas to više''.

Najprije dođe neka grmljavina odozdo, izdaleka, pa potom se pojača i počne se tresti, objašnjavaju nakon pitanja.

Niz stanovnika ovog i okolnih mjesta trenutak potresa od 29. prosinca opisuju kao bacanje uvis, pa ustranu, i kako su teško ili nikako uspijevali pronaći put do vrta.

Niz stanovnika koji su iskusili najjači u seriji od nekoliko stotina potresa kažu da im se čini da je teže izdržati te nevolje nego sami rat.

Razbio rampu u Petrinji pa bježao policiji Automobil koji je razbio ogradu u centru Petrinje i bježao policiji vozio je Dumbović: ''Morao sam ženi, napravio sam 100 prekršaja u tjedan dana''

U ratu se možeš skloniti, zaštititi. Od ovoga nema; dolazi iz zelje, nenajavljeno i ne možeš se oduprijeti, kazao je Josip Dumbović (46) iz Cepeliša.

Sinoćnji potres, koji je uzbudio širi prostor Gline, Petrinje i Siska, doveo je u srijedu u Pecke ekipu statičara privremeno smještenih u Petrinji.

Statičari su odlučili doći nakon što su u medijima pročitali vijest da je 60 mještana noć provelo u šatorima bojeći se spavati u svojim kućama.

Slika nije dostupna Gradonačelnik Petrinje pokazao štetu u vlastitom domu nakon potresa: ''Grijaća ploča pala je ženi na glavu, ima tri šava''

Stoja Dumbović, čija se kuća nalazi u središtu Pecka neposredno do šatora, izjavila je da nitko nije spavao u šatorima, ali da je Civilina zaštita noćas zamijenila nekoliko šatora u središtu sela.

Vijest da je 60 mještana potražilo smještaj od šatorima u utorak je navečer objavljena pozivajući se na Stožer za otklanjanje posljedica potresa.

Pecke su jučer i danas uzbunile glasine na društvenim mrežama da je dio mještana privatizirao pomoć koja je proteklih dana pristizala u selo.

Manuela Marinović (29) kazala je da u selu nema javnih prostora i da su neki ljudi privremeno smjestili pomoć u svojim garažama, ali da su neki od njih nakon glasina iznijeli pomoć kod šatora.

Darinko Dumbović Dumbović još jednom komentirao razbijanje ograde: "To nije bio incident, ispričao sam se dečkima"

Provjereno istražuje drugu stranu pomoći u potresom pogođenom području - 4 Provjereno donosi drugu stranu humanitarne pomoći – prijetnje volonterima i donacije bačene uz cestu

Obitelj čija je kuća dobila crvenu oznaku, zbog toga nije željela govoriti za medije, jer kaže, „izvrću istinu“.

Svima zahvaljujemo na pomoći, ali nećemo više davati izjave, kazali su u Peckima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju