Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Ovakva žurna odluka Europskog suda za ljudska prava jasan je pokazatelj kako i sam Sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine, na koje već mjesecima upozoravaju domaće i međunarodne organizacije civilnog društva, Pučka pravobraniteljica i domaći i međunarodni mediji.


Europski sud za ljudska prava danas je žurno dostavio odvjetnici obitelji poginule djevojčice Madine odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju, priopćio je Centar za mirovne studije (CMS). Također Sud naglašava da je uvjeren kako Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja im je Sud uputio.

Vezani članci Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) MUP izbacio CMS iz prihvatilišta za tražitelje azila: "Žele nas zastrašiti"

Sud je zbog moguće povrede čl. 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ovu mjeru izdao na rok od tri tjedna, te zatražio dodatne informacije kako od MUP-a, tako i od odvjetnice Madinine obitelji.

"Ova privremena mjera podrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja. Naime, u Zahtjevu za određivanje privremene mjere protiv Republike Hrvatske koju je odvjetnica uputila Europskom sudu za ljudska prava, a koja se temelji na uznemirenim porukama maloljetne sestre poginule Madine, navedeno je kakvi su uvjeti kojima su izloženi u Tranzitno prihvatnom centru za strance Tovarnik. Navedeno je da se radi o ustanovi zatvorenog – zatvorskog tipa, a obitelj sa jedanaestoro djece se tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost.

Ovakva žurna odluka jasan je pokazatelj kako i sam Sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine, na koje već mjesecima upozoravaju domaće i međunarodne organizacije civilnog društva, Pučka pravobraniteljica i domaći i međunarodni mediji", ističe se u priopćenju Centra za mirovne studije (CMS).

Centar za mirovne studije poziva MUP da već danas ispuni odluku Suda i omogući obitelji malene Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa gdje će kao tražitelji azila moći u slobodi čekati da se razriješi njihov status i dobiti svu nužnu pomoć i psihološku podršku. Podsjećaju da je ta obitelj, nakon što je zatražila azil u Hrvatskoj, smještena u detenciju i tamo se nalazi već 17 dana.

Također, CMS poziva MUP da i druge obitelji koje su smještene u detenciji puste na slobodu i da ubuduće obiteljima i djeci ne ograničava slobodu kretanja, kako bi se spriječile trajne posljedice kakvo lišavanje slobode može imati po njih.

CMS je uputio i apel MUP-u da nakon ove odluke Europskog suda za ljudska prava revidira svoje postupanje prema izbjeglicama i uskladi ih sa svim standardima zaštite ljudskih prava.