Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnica ne može do njih

Obitelj poginule Madine (6) i dalje u Tovarniku: ''Nije kao zatvor, ovo jest zatvor''

Poginula djevojčica Madine stradala je na hrvatsko-srpskoj granici (Foto: Provjereno)
Poginula djevojčica Madine stradala je na hrvatsko-srpskoj granici (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno
Obitelj poginule šetogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini i dalje, čini se, muku muči sa svojim pravima u Hrvatskoj. Naime, nakon što su prije dva tjedna s petero maloljetne djece ušli u Hrvatsku i zatražili međunarodnu zaštitu i azil, primljeni su u Tranzitni prihvatni centar za strance Tovarnik.

Dva tjedna kasnije, obitelj Hosseini i dalje je u Tovarniku, a MUP je njih i njihovu odvjetnicu Sanju Bezbradicu Jelavić obavijestio da im ona – ne može biti odvjetnica.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije

Problem je navodno u tome što su punomoć za pravno zastupanje potpisali u Srbiji, a obitelji su navodno zaposlenici centra izjavili kako ne može imati istog odvjetnika u postupku odobrenja međunarodne zaštite i drugim pravnim postupcima, piše Novi list.

''To, naravno, nema nikakve veze, isti odvjetnik vas može zastupati u više postupaka'', kaže Bezbradica Jelavić. Ona već nekoliko dana bezuspješno pokušava stupiti u kontakt s obitelji, a iz MUP-a su je obavijestili kako ih ne može zastupati jer nije dobila njihovu punomoć.

Međutim, jučer je u kontakt s Centrom za mirovne studije preko telefona stupila maloljetna sestra Madine Hosseini koja je također u Tovarniku i koja tvrdi da njezina obitelj već danima traži da im se omogući da ih zastupa Bezbradica Jelavić.

To je, smatra odvjetnica, novi moment i kaže da će već danas poduzeti "brze i efikasne" mjere po pitanju dobivanja mogućnosti da zastupa obitelj Hosseini.

Madinina sestra kaže kako su u Tovarniku u neizvjesnosti i kako se njezinoj majci daju na potpisivanje dokumenti na hrvatskom, koje ona, jasno, ne razumije. Kazala je i da su 1. travnja njezina majka i otac bili odvedeni na sud, gdje je od njih zatraženo da iskazuju na okolnost pogibelji Madine Hosseini.

''Ne znam što će se dalje događati'', u glasovnoj poruci CMS-u ponavlja sestra poginule djevojčice i dodaje da mjesto gdje se nalaze, ''nije kao zatvor, ovo jest zatvor''.

''Očekujem da se obitelji Hosseini neće kršiti temeljna ljudska prava i da će im se omogućiti pravo na odvjetnika po njihovom izboru'', zaključuje Bezbradica Jelavić.

Podsjetimo, zbog smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine obitelj je u prosincu putem odvjetnice podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a tereteći ih za četiri kaznena djela, uključujući i prouzročenje smrti iz nehaja.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je krajem prošle godine da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene