Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"zastrašujuće činjenice"

CMS najavio ustavnu tužbu zbog postupanja policije prema izbjeglicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za mirovne studije (CMS) najavio je u četvrtak da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom o ustavnosti policijskih naredbi vezanih za postupanje prema izbjeglicama, ističući da i dopis pučke pravobraniteljice Državnom odvjetništvu (DORH), o stradavanju djevojčice Madine Hosseini u naletu vlaka na granici između Hrvatske i Srbije, potvrđuje niz "zastrašujućih činjenica" vezanih uz rad policije.

Osim što će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom o ustavnosti policijskih naredbi, CMS traži da matični saborski odbori pokrenu savjesnu i objektivnu istragu o nizu alarmantnih navoda u postupanju policije prema izbjeglicama te da žurno uspostave sva tijela građanskog nadzora koja su pod njihovim mandatom.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

CMS vjeruje da će i DORH pokrenuti niz postupaka temeljem dopisa Pravobraniteljice. Djelatnike granične policije CMS je pozvao da ne postupaju po spornim naredbama, jer postoji sumnja da su protivne zakonima Republike Hrvatske. Sindikate unutar MUP-a CMS je pozvao da zaštite članove od politički obojenih policijskih naredbi koje, kako ističu, "nalažu da se krše hrvatski zakoni".

Za MUP-ove tvrdnje da zbog tzv. 'tehničkih poteškoća' nije u posjedu ključnih snimaka stradavanja djevojčice, CMS smatra da mogu upućivati na ciljano prikrivanje dokaza kojima bi se mogle rasvijetliti povrede ljudskih prava izbjeglica te na nesavjesno i manipulativnom postupanje.

CMS: Sporne naredbe poklapaju se s rastom nasilja nad izbjeglicama

CMS najviše zabrinjava što je MUP svojim djelatnicima izdao dvije naredbe, jednu 24. studenog 2016. i drugu 15. veljače, "koje se poklapaju s podacima o povećanju nasilja nad izbjeglicama i nezakonitim onemogućavanjem izbjeglicama da zatraže azil na teritoriju RH".

Ta udruga tvrdi da analiza pučke pravobraniteljice potvrđuje brojne pritužbe na rad policije na koje su upozoravale izbjeglice te domaće i međunarodne organizacije, kao što su lišavanje slobode bez pravne osnove, uskraćivanje pristupa međunarodnoj zaštiti te kršenje načela zabrane protjerivanja ili vraćanja "non-refoulement".

"Vjerojatno je svima najneshvatljivije postupanje prema djeci bez pratnje, gdje se ne poziva nadležni stručni radnik centra za socijalnu skrb i gdje se propušta provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta i sl. Takvi postupci u konačnici dovode do situacije da u Hrvatskoj djeca izbjeglice spavaju u šumi na snijegu, a nažalost malena Madina je izgubila i život", kaže CMS.

Tu udruga zabrinjava i što na razini sustava jedino institucija pučke pravobraniteljice "savjesno i detaljno napravila nadzor nad MUP-om i razotkrila niz nezakonitosti u njihovom radu". Podsjećaju pritom da brojne organizacije i mediji već mjesecima upozoravaju na nezakonito djelovanje policije prema izbjeglicama.

„Matični saborski Odbor za ljudska prava kao i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednako tako već mjesecima ne sazivaju tematsku sjednicu o tome kako policija postupa prema izbjeglicama. Odbor također nije učinio potreban direktan nadzor MUP-a. Štoviše, policija je ne samo bez parlamentarnog već mjesecima i bez građanskog nadzora jer matični Odbori nisu imenovali članove različitih vijeća za nadzora rada MUP-a i SOA-e“, navodi CMS.

Pravobraniteljica: MUP nije proveo učinkovitu istragu

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prije nekoliko dana je objavila da je u dopisu glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu dostavila na nadležno postupanje sve informacije koje je prikupila o smrti stradale djevojčice, u kojem je navela da se točno činjenično stanje može utvrditi samo učinkovitim kriminalističkim istraživanjem i istragom.

„Daljnje postupanje u ovom slučaju prelazilo bi okvire propisane Zakonom o pučkom pravobranitelju, a točno činjenično stanje može se utvrditi samo učinkovitim kriminalističkim istraživanjem i istragom“, napisala je pravobraniteljica u dopisu koji je dostavljen na znanje i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te saborskim odborima za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Pravobraniteljica navodi da su informacije koje je o tom tragičnom događaju dala majka Muslima Hosseini i one koje je dao MUP kontradiktorne. S obzirom da policija tvrdi da ne postoje sačuvane snimke termovizijskih kamera, pravobraniteljica smatra kako je nužno utvrditi kretanja i lokaciju policajaca putem zapisa signala njihovih mobitela, policijskog vozila putem GPS-a ili članova obitelji Hosseini putem njihovih mobilnih uređaja.

U dopisu je navela podatke i zaključke do kojih je došla u ranijim predmetima, navodeći kako oni ukazuju da MUP nije proveo učinkovitu istragu o postupanju prema iregularnim migrantima, zbog čega je potrebno utvrditi postoji li u njima elemenata kažnjivog djela.

Zbog smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine, njezina obitelj je u prosincu putem odvjetnice podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika MUP-a tereteći ih za četiri kaznena djela, uključujući i prouzročenje smrti iz nehaja. U povodu više objava hrvatskih medija, koji su prenijeli članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice prilikom naleta vlaka na području Srbije, u blizini granice s Hrvatskom, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 8. prosinca da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene