Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračunska rupa od 6 milijardi kuna

Europa izašla iz recesije, pred nama teška godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država i dalje više troši, nego što prikupi poreza. Vidljivo je to nakon prvih pet mjeseci uvidom u državne financije.

Već godinama trošimo više nego što imamo. Pa tako i u proračunu. Kada uspoređujemo prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, vidimo da i dalje trošimo više. U ovome trenutku, što se tiče proračunske rupe, ona je 6.912.019.000 kuna. Puno ili ne, ozbiljna je proračunska rupa s obzirom i na sve ostale ekonomske indikatore. Najveći će zapravo problem biti, što se tiče proračuna za 2010., dvije stavke. To su mirovine i zdravstveni sustav. U ovome trenutku svi mi ne možemo iz plaća dovoljno izdvojiti ni za mirovine niti za zdravstveni sustav, pa ćemo dodatnih 17 milijardi kuna morati utrošiti što se tiče proračuna za 2010. godinu.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Slika nije dostupna SVAĐE UMJESTO SURADNJE Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Vlada je posljednjih dana nervozna kad se spomene da je ona odgovorna jer nije prije rješavala nelikvidnost. U Banskim dvorima pak tvrde da su oni svoj problem riješili. No, možda su riješili svoj, ali ne i hrvatski problem. A on je nelikvidnost i njena eksplozija koja se dogodila od početka 2009. pa do sada. Prema podacima Ministarstva financija nelikvidnost je 24 milijarde kuna. Državne tvrtke ili one u kojima država ima kontrolu su dužne 400 milijuna kuna. No, isto tako ostaje nam zabrinjavajući podatak. Temeljem istog tog Zakona, kojeg je ta ista Vlada donijela, imamo gotovo 20 tisuća tvrtki, koje nemaju ni jednog zaposlenog, a one su dužne 12 milijardi i 139 milijuna kuna.

Pad osobne potrošnje, pad BPD-a se nastavlja, ili bolje reći, recesija i dalje traje. Mi smo bili u recesiji kada i ostala Europa. Europa se izvukla, mi se još nismo i nemamo više razloga pozivati se na Europu i činjenicu da je i ostalom dijelu Europe tako. U ovome trenutku pad BDP-a je u prva tri mjeseca 2,5 posto. Kada pogledamo i prošlu godinu, taj pad je još dramatičniji i to od 9 posto. Naši najvažniji politički partneri, kao Njemačka i Italija izašli su iz recesije. Primjerice susjedna Mađarska, koja je bila u goroj situaciji nego Hrvatska, ima još uvijek pad, ali se oporavlja. Naši susjedi Srbi su se također oporavili i izašli iz recesije. A nama je ovo teška godina.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene