Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolsko predsjedništvo EU-a smatra da je regionalna konferencija održana u prošlu subotu na Brdu kod Kranja bila vrlo korisna te niječe da je ikome sugeriralo da na njoj ne sudjeluje, izjavio je u utorak španjolski državni tajnik Angel Lossada.


Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos nije sudjelovao na toj konferenciji, na kojoj su se okupili čelnici svih zemalja regije osim Srbije. 'Španjolska nije ni podržavala ni savjetovala nijednu zemlju u tome hoće li sudjelovati na sastanku na Brdu, a to se odnosi i na Srbiju', rekao je Lossada odgovarajući na upit novinara stoji li možda njegova zemlja iza izostanka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića s te konferencije. 'Predsjedništvo EU-a ima vrlo pozitivnu sliku o sastanku na Brdu kod Kranja. To je nešto što pridonosi stabilnosti na Balkanu', dodao je Lossada, ističući da nedolazak ministra Moratinosa ne skriva nikakvu 'skrivenu političku poruku'.

Vezani članci Slika nije dostupna Brdo kod Kranj: Završen dvodnevni sastanak ministara Slika nije dostupna Brdo kod Kranja: Odnosi s Rusijom u središtu pozornosti europskih ministara vanjskih poslova

Srbijanski predsjednik Tadić odbio je doći na konferenciju o europskoj budućnosti zapadnog Balkana, koju su zajedno organizirali Slovenija i Hrvatska, uz obrazloženje da ne želi sudjelovati u nečemu gdje je Kosovo predstavljeno kao neovisna država. Lossada je odbio reći ima li Španjolska neku formulu, koju nisu isprobali organizatori konferencije na Brdu, a koja bi osigurala dolazak predstavnika svih zemalja na konferenciju koju predsjedništvo EU-a organizira u svibnju ili lipnju u Sarajevu. 'Sada je prerano govoriti o formuli koja bi osigurala što šire sudjelovanje na toj konferenciji. Predsjedništvo EU-a radi na tome', rekao je Lossada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju