Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSPRESNE RADIONICE

Europa daje 50 milijuna eura za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, ali kako doći do tog novca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mraz, požari, poplava – tri elementarne nepogode sručile su se u pola godine na područje Dalmacije, a država nema novca ni za isplatu minimalne odštete. Rješenje: novac iz europskih fondova.

Do novca iz europskih fondova ljudi kojima je sve uništeno moraju doći sami, a država im pomaže ekspresnim radionicama za što kvalitetniju prijavu na EU natječaje. Prva takva radionica održana je u Zadru.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Katastrofalne poplave, prije toga požari i šteta uzrokovana mrazom. U nepunih pola godine Zadarska županija elementarnu je nepogodu proglasila tri puta.

Nikolu Alavanju iz Kašića pogodile su baš sve vremenske nepogode. Nepovratno su mu uništeni nasadi. Imanje želi sanirati europskim novcem pa je, kao i ostali poljoprivrednici sa zadarskog područja, došao na radionicu o povlačenju sredstava iz fondova.

No, kriteriji Europske unije strogi su i brojni. Sasvim je sigurno da ih dio poljoprivrednika neće moći zadovoljiti. Iz fondova je Hrvatskoj za ovu svrhu na raspolaganju 50 milijuna eura. Isplate se očekuju iduće godine.

''Ako im je izgorio cijeli voćnjak, cijeli maslinik, ako im je izgorio ili potopljen traktor, motokultivator, uništen gospodarski objekt, to financiramo iz tog fonda'', rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. U opisu se prepoznaje Jovo Zorica, u čijem je masliniku 400 stabala pretrpjelo totalnu štetu.

''Vlasnik sam kompletne imovine, u OPG-u jesam, sve je evidentirano, sve je uredno, prema tome, iz tih razloga očekujem obeštećenja'', kazao je Jozo.

Prijave za europska sredstva počinju 2. listopada. Tko ih dobije, barem će dijelom moći ublažiti katastrofalnu godinu.

Oni koji ne budu zadovoljavali europske kriterije moći će računati jedino na pomoć države. A država u ovom trenutku nema za sve. U proračunu je predviđeno 20 milijuna kuna za elementarne nepogode, a procjena šteta samo od poplava na zadarskom području iznosi čak milijardu kuna, dakle 50 puta više. Točno prije dva tjedna poplava je napravila štetu i u Solani u Ninu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene