Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DALEKO NEDOSTATNA SREDSTVA

Goleme štete od poplave, a odštete gotovo da neće biti: "Prije tri godine je bilo isto, nikad ništa nismo dobili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proglašena je elementarna nepogoda za poplavama poharano zadarsko područje. Dok institucije uvjeravaju da će pronaći način za isplatu odšteta, stanovnici su sumnjičavi. Procijenjena šteta 50 je puta veća od iznosa koji je u državnom proračunu osiguran za isplatu odšteta.

Nakon što je poplava uništila gotovo sve, Slavica, koja već 13 dana ne živi u svojoj kući, štetu je prijavila. Ipak, ne gaji nadu da će joj država isplatiti odštetu.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile"

"Ne nadam se zato što je jednostavno cijeli sustav nikakav. Prije tri godine je isto, nikad ništa nismo dobili", rekla je Slavica Bolić iz Posedarja.

Na području Zadarske županije poplava je ostavila, prema procjenama, milijardu kuna šteta. Očekuje se najmanje 35 tisuća privatnih zahtjeva za odštetom. Razine štete svjestan je zadarski župan Božidar Longin, koji je rekao je siguran da će, osim državnih pričuva i Ministarstva financija, pomoć morati pružiti i državne tvrtke.

Zadarski župan je s premijerom Plenkovićem i zbog pitanja odšeta dogovorio hitan sastanak. No, u jednom obrtu državnu pomoć ne mogu čekati, zbog čega su na internetu pokrenuli kampanju kojom prikupljaju sredstva za obnovu.

"Pokušavam preko svojih prijatelja iz inozemstva sakupit nešto novaca kako bismo ponovno pokrenuli proizvodnju. Ne možete ni očekivati da će država moći pokriti sve troškove, nismo ni tako bogati", ispričao je Leo Bašić iz Zadra.

Štete veće od 2,3 milijarde, a osigurano 20 milijuna kuna

Zahtjeva je ove godine na razini države puno više nego što je mogućnosti za isplatom. Do 18. rujna, ne računajući poplave na području Zadra, prijavljeno je 2,3 milijarde kuna šteta. A u proračunu je za odštete osigurano 20 milijuna.

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda od Vlade zato traži povećanje sredstava.

"Ovoga trenutka, a do donošenja jasnih smjernica i akata Vlade Republike Hrvatske nije uputno niti se može razgovarati o proračunskim stavkama, odnosno, izvorima sredstava koja se u tu svrhu mogu koristiti", stoji u priopćenju Državnog povjerenstva za nepogode.

"Na razini Europske Unije postoji Fond solidarnosti. Mi ćemo, stoga, pokrenuti aktivnosti na razini naših ministarstava da se sve ove štete koje su nastale od poplava saberu, to jest sažmu", rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva.

Građanima se savjetuje da imovinu osiguraju kod osiguravajućih društava, ali, kako kaže Slavica Bolić, oni se uvijek izvuku pomoću "sitnih slova".

Mnogi su se, čini se, preračunali. I pitanje je hoće li računica s odštetama na kraju ići u njihovu korist.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene