Međunarodna zračna luka Balija, atraktivne turističke destinacije u Indoneziji, zatvorena je u utorak, drugi dan zaredom zbog opasnosti od erupcije vulkana koji ispušta pepeo, zbog čega su tisuće posjetitelja blokirane, a stanovništvo masovno evakuirano.

Galerija


Deseci tisuća prestravljenih stanovnika pobjegli su iz kuća u okolici planine Agung gdje su vlasti odredile maksimalnu razinu uzbune i upozorile da bi moglo doći do velike erupcije u svakom trenutku.

Vezani članci Vulkan Agung na Baliju (Foto: AFP) Oblak pepela iznad Balija: Zbog erupcije vulkana otkazani brojni letovi na poznatom turističkom otoku Bali u strahu od erupcije vulkana (Foto: AFP) Tutnji od kolovoza: Evakuirali 50.000 ljudi zbog straha od erupcije vulkana

Vulkan ispušta ogromne stupove gustog sivog dima već nekoliko dana te će avioni ostati na tlu barem do srijede ujutro.

Centar za upozorenje na vulkanski pepeo u Darwinu (Australija), član svjetske mreže stručnjaka koji opskrbljuju informacijama o vulkanima, "pokazuje da su zračni koridori puni vulkanskog pepela, to je opasno za avione", kaže Wisnu Darjono iz agencije za zračnu kontrolu AirNav.

Iako je 40.000 osoba već napustilo zonu opasnosti uspostavljenu oko planine Agung, vlasti procjenjuju da će se morati udaljiti ukupno 100.000 stanovnika.

"Vulkan još izbacuje vulkanski pepeo. On je gust i diže se jako visoko u zrak, do tri ili četiri kilometara iznad kratera", kazao je I Gede Suantika, član indonezijske agencije za vulkanologiju. "Aktivnost planine Agung i dalje je vrlo intenzivna. Još uvijek smo na najvišoj razini uzbune".

Zona isključenja oko vulkana koji se nalazi 75 kilometara od turističkog ljetovališta Kuta proširena je na 10 kilometara. (Hina)