Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident rafineriji

'Eksplozija, tutnjava, jedno deset minuta je sve pištalo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad vam se gusti crni dim nadvije nad kuće, a obližnja rafinerija izvijesti o 'omanjem incidentu', miran san dugotrajno je narušen. Sve se to dogodilo u Urinju, mještani i eko udruge zabrinuti su. Incidenti su, kažu, sve češći, a sumnjaju i u relevantnost mjernih postaja.

Ovakvi su i slični incidenti, zabrinuti su mještani Urinja, postali sve češći. 'To se događa često, tu se svakih mjesec dana ovako nešto dogodi, samo što je to uglavnom u noćnim satima ili predvečer pa onda to nitko ni ne čuje, ni ne vidi', kaže nam Miljenko Ban iz Urinja. 'Ne mogu vam to opisati. To je već četvrti put ove godine. Osjećaj je uvijek velika nelagoda', dodaje Hrvoje Maračić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prošlo bez vatrogasaca Pojačano dimljenje na centralnom dimnjaku Rafinerije nafte Rijeka, u tijeku stabilizacija sustava INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

>> VIDEO Zbog kvara iz Inine rafinerije sukljao crni dim!

Incident koji se dogodio u četvrtak ih je tako, po tko zna koji put ove godine, dobro prestrašio. 'Eksplozija, tutnjava, jedno deset minuta je tu sve pištalo, pare, tko zna što sve...', nastavlja Miljenko Ban. 'Normalno da se zapitate što je dolje u pogonu, da li nakon toga možda slijedi nekakav požar ili eksplozija', pita se Gordana Vukoša.

'Zašto dežurne službe, inspekcijske službe ne rade? Jučer se nikoga nije moglo dobiti jer je praznik. Praznik je, fino! Znači, kad je incident ili kad grune rafinerija svejedno je praznik', kaže Hrvoje Maračić.

Jučer je iz Ine stiglo samo šturo priopćenje da je uslijed tehnološkog poremećaja došlo do ispada u radu dvaju postrojenja te da se uzroci još istražuju. Mještani s takvim priopćenjem nisu zadovoljni. 'Zašto zakon za mene vrijedi, a za njih ne? Oni su abolirani od svega što rade. Zagađenja, sigurnosnih momenata ili bilo čega što čine', kaže Hrvoje Maračić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode kažu nam kako je obavljen nadzor, no da nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti niti jednog od mjerenih parametara. 'Kada vjetar nosi zagađenje u drugom pravcu, onda se zapravo ne može nikako to uloviti. To je bilo jučer i to je razlog zašto nemamo službeno očitovanje zagađenja', kaže Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Mještani strahuju i od neumoljive statistike. Nastave li se incidenti nizati ovim tempom, jedan bi od njih mogao biti i fatalan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene