Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je imao motiv?

Popucala stakla, prestrašeni građani; Stručnjaci o eksploziji na pruzi: terorizam ili ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne ekipe stručnjaka iz nekoliko specijalnih odjela izuzeli su brojne dokaze koji bi mogli razjasniti što se jučer dogodilo.

Popucala stakla, prestrašeni građani. Oštećena lokomotiva i pruga na X. koridoru - najvažnijem i najprometnijem hrvatskom magistralnom pravcu. 'Došlo je do eksplozivne reakcije, okolnosti, intenzitet i sve ostalo ćemo vidjeti na kraju očevida', rekao je Goran Burušić, načelnik PUZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija napad u Kini Užas u školi: 45-godišnjakinja nožem ubila dvije osobe, a deset ranila Ukrajinci napali Rusiju Krim, Krasnodar, Belgorod Ukrajina ispalila na Ruse američke projektile: U napad poslali i 60 kamikaza, eksplozije u rafineriji

I dok policija do službenog okončanja istrage sve opcije ostavlja otvorenima, stručnjak za sigurnost, Mate Laušić, eksploziju koja je odjeknula na međunarodnom pravcu vidi kao teroristički čin.

'Ovo kategoriziram u kategoriju terorističkog akta. Bez obzira što nije došlo do znatne materijalne štete, ljudskih žrtava, ali teroristički akt, sama riječ teror znači jeza, užas', rekao je Laušić.

>> Policija: Eksploziju u Podsusedu uzrokovala eksplozivna naprava

>> Policija i forenzičari se povukli, još se ne zna što je uzrokovalo eksploziju na pruzi

Tanki se odgovori, kaže, mogu dati na pitanja tko i što. Dileme su i oko motiva, cilja, upotrijebljenih sredstava. A i poruke. 'Da li je bila ta poruka prema vodstvu HŽ-a, ostalim građanima, nečije nezadovoljstvo HŽ-om?', pita se Laušić.

Neovisni ekspert za sigurnost Zoran Grgić, smatra kako nije riječ o organiziranom terorističkom napadu, već jednom počinitelju. 'Kritična infrastruktura predstavlja svu onu strukturu bez koje civilizacija ne može funkcionirati 24 sata. Teroristički čin u smislu napada na kritičnu infrastrukturu bio bi napad na cestu, struju, vodove, naftovode, plinovode', kaže Grgić.

Hrvatska će uskoro postati i dio Schengenskog režima, što znači da će se policijski redovi morati popuniti novim kadrovima. A novca nema ni za opremu, zaštitnih prsluka nema dovoljno ili im je istekao rok trajanja.

'Nije dobro da se nešto prvo dogodi pa da se onda to ide sanirati. Mi moramo uvijek kao policija biti preventiva, a da bi bili preventiva, moramo imati sredstva', rekao je Dubravko Jagić iz sindikata policije.

Sigurnost je danas najskuplja. Iz policije danas šture izjave o detaljima istrage koja još traje. Poruka kako sigurnost građana nije upitna i kako će se poduzeti sve da se i doznaju motivi i počinitelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene