Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Referenduma će biti, ali ne zna se kada.


Istraživanje koje je za Novu TV napravila agencija Ipsos Puls pokazalo je da će 49 posto građana sigurno izaći na njega.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković: "Žalimo što Karadžić nije osuđen za genocid i u općinama BiH" Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada predlaže: Iseljenici koji žele postati hrvatski državljani neće morati poznavati – hrvatski jezik i latinicu

Istraživanje je pokazalo da čak 49 posto ispitanika želi da sindikati inzistiraju na provođenju referenduma i ako Vlada odustane od izmjene ZOR-a. Na istom je pitanju 28 posto građana izjavilo da smatraju kako sindikati u tom slučaju trebaju odustati dok ih 23 posto ne zna.

Na pitanje hoće li izaći na referendum ukoliko ga bude 48 posto ispitanika je izjavilo kako će sigurno izaći na referendum, dok je njih 19 posto odgovorilo da će vjerojatno izaći. Da sigurno neće izaći izjavilo je samo 10 posto ispitanika.

No ispitivanje je potvrdilo sumnje da građani zaista ne znaju točno zbog kojih izmjena o radu su sindikati pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma. Naime, na to je pitanje 'ne znam' odgovorilo čak 48 posto ispitanika. Oko 15% građana smatra kako su sindikati pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma radi ukidanja kolektivnih ugovora, a njih 13% smatra kako su to učinili radi smanjivanja radničkih prava. Oko 11% ispitanih navodi ukidanje božićnica, regresa i dara za djecu kao razlog.

Među onima koji ne znaju prave razloge pokretanja inicijative češće su mlađi građani, žene, ispitanici iz ruralnih dijelova te ispitanici iz Like i Banovine. Što su ispitanici obrazovaniji to su i rjeđe među neinformiranim građanima.

Gledano na cijelom uzorku 49% građana bi glasalo ZA, a njih 16% PROTIV na referendumu. Ukoliko promatramo samo rezultate onih koji su naveli kako će sigurno i vjerojatno izaći na referendum, njih 64% bi glasalo ZA, a 15% PROTIV.

Za Vladu je možda zabrinjavajuć podatak da nešto manje od polovice građana, točnije njih 47 posto smatra kako bi Vlada trebala podnijeti ostavku i raspisati izbore ukoliko na referendumu prođu zahtjevi sindikata.

Na pitanje što bi trebali učiniti čelnici sindikata ako građani na referendumu ne prihvate njihove zahtjeve čak 51 posto ispitanih smatra da trebaju nastaviti s borbom za prava radnika, dok njih 27 posto smatra da u tom slučaju sindikatlisti trebaju podnijeti ostavke na svoje dužnosti.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 646 punoljetnih građana RH, na stratificiranom slučajnom uzorku građana RH starijih od 18 godina. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno između 05. i 7. srpnja 2010. godine. a za Novu TV ga je provela agencija Ipsos Puls.