Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afera kamioni bila je sapunica koja se provlačila kroz pravosuđe i politiku pet godina. Što nakon posljednjih pisama kaže o svemu Berislav Rončević i što planira poduzeti, bivši je ministar rekao ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.


Gospodine Rončević, čitali ste Polančecovo pismo i navodne tvrdnje da se o Vašem slučaju u Banskim dvorima zapravo raspravljalo i da su osobe, koje to nisu smjele, raspravljale o Uskočkom predmetu. Kako Vi to sad sve doživljavate?

Vrlo je neugodno iz medija saznati da se o jednom pravosudnom predmetu raspravljalo na mjestu gdje se ne smije raspravljati. Ako je točno ono što je Polančec napisao u svom pismu, bilo bi dobro da je o tome progovorio odmah kad je dobio ta saznanja. Meni ne treba ničija naglo probuđena savjest i definitivno mislim da je ovdje bilo puno nedopuštenih radnji.

Hoćete li reći da je Vaš slučaj zapravo politički slučaj?

Ja ću vas podsjetiti na izjavu bivšeg ministra pravosuđa koju je dao drugi dan nakon otvaranja istrage kada je rekao da je optužnica protiv Rončevića pitanje hrvatske vjerodostojnosti i ulaska u Europsku uniju. Smatram da je na taj način vrlo grubo zlorabio svoju ovlast i neprimjereno pritiskao pravosuđe, jer je u drugom danu istrage govorio optužnici na taj način vrlo jasno odredio daljnji tijek kretanja ovog predmeta.

Hoćete li tražiti da VNS raspravi i o Vašem slučaju?

Naravno da očekujem da i VNS ispita ovaj predmet. Tko se tu kako ponašao da li je tu bilo nedopuštenih pritisaka isto tako ne želim da je ovaj predmet međusobnog prepucavanja nositelja političkih institucija u hrvatskoj i pozivam politiku da se konačno makne iz ovog predmeta i ostavi vrhovni sud da moju žalbu rješava isključivo na temelju činjenica i zakona.

Mislite li da će se Vijeće uopće htjeti baviti Vama, ili da će sve pokušati ići u zaborav?

Ne znam zašto bi se bavilo Linićem a ne bi se bavilo Rončevićem. Ako je već netko otvorio pitanje ovakvim predmetima onda kao građanin imam pravo na jednaki tretman kao i drugi kolega saborski zastupnik.

Što onda očekujete, isprike, ostavke?

Ne očekujem ni od koga ispriku. To meni ništa ne znači meni su napadnute puno veće vrijednosti.

Vezani članci Damir Polančec (Foto: Pixsell,Nel Pavletić) Polančec se nije pojavio na sudu, jučer se ispričao mailom. Sutkinja naredila da ga dovede policija, nisu ga našli Slika nije dostupna Polančec: Afera Spice nije mogla drugačije završiti