Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako doznajemo bivši premijer Ivo Sanader, koji se posljednjih šest mjeseci nalazi u pritvoru u Salzburgu, traži hitan povratak u Hrvatsku.


Bivši premijer Ivo Sanader napisao je pismo kojim traži hitno izručenje Hrvatskoj, kako bi dokazao svoju nevinost. Sanader će, kao što je Dnevnik.hr prvi objavio, izručenje zatražiti na ročištu 21. lipnja.

Vezani članci Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija Objavljena nova koronakarta za EU Objavljena nova koronakarta Europe, pocrvenjele turističke zemlje: Hrvatska obala i dalje narančasta

'Budući da se posljednjih dana moje ime vezuje uz moguće negativne konotacije naših pregovora s EU, želim vrlo jasno reći da je Republika Hrvatska zaslužila što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam i sam pred puno godina započeo i vodio. Iz tog sam razloga donio odluku da na ročištu 21. lipnja 2011. zatražim hitan postupak izručenja Hrvatskoj. U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret', napisao je u pismu s današnjim datumom bivši premijer Ivo Sanader.

O izručenju za 12 dana

U telefonskom razgovoru odvjetnik Ive Sanadera Goran Suić potvrdio je da njegov klijent želi izručenje kako bi dokazao svoju nevinost te kako on nije nikakav kamen spoticanja ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. 'Gospodin Sanader je donio odluku da na ročištu 21. lipnja zatraži hitan postupak izručenja Hrvatskoj. Gospodin Sanader je odlučio napisati pismo, izjavu koju sam Vam sad prezentirao i njemu je vrlo bitno da u sudskom postupku koji će se voditi u Hrvatskoj dokaže svoju nevinost', ističe Suić. U nadi da će na ročištu u Linzu odlučiti izručiti ga Hrvatskoj, Ivo Sanader ne želi ulagati bilo kakve dodatne pravne lijekove. 'Bitno je to da on ne želi ni na koji način otezati odluku izručenja, on se želi vratiti', ističe Suić. Hoće li se vratiti, znat će se za 12 dana.

Dvije godine od povlačenja

Prvog srpnja bit će točno dvije godine da se Ivo Sanader povukao s mjesta predsjednika Vlade. I od tada se često predomišljao, želio se vratiti u politiku, potom napuštao Hrvatsku pa se opet vraćao. Uhićen je u Austriji, a kasnije je tvrdio da nije želio pobjeći.  Odbijao je i izručenje pa se ponovno predomislio. SMS-om je uvjeravao da nije u bijegu. Već slijedeći dan planove o službenom putu u Ameriku pomrsila mu je austrijska policija.

Iz Fimi medije ga optužuju da je uzeo 80 milijuna kuna. Također ga se sumnjiči da je pogodovao Robertu Ježiću, da je HEP oštetio za šest, a JANAF umalo za 75 milijuna kuna. Blindirani BMW Sanaderu je navodno kupio Ježić i kompromitirao i HDZ. Pune ruke posla sa Sanaderovom imovinom imala je policija. Dva su dana popisivali i iznosili kolekciju umjetnina iz Kozarčeve i supruga Mirjana Sanader žalila se na postupanje policije. I austrijusko pravosuđe razgovaralo je sa Sanaderom. Ispitali su ga za pranje milijun eura preko jedne tirolske banke i sedam milijuna šilinga provizije preko Hypo banke. Pred povjerenstvom koruškog parlamenta rekao je kako mu je savjest čista.

Ali, poručivao je i da ga Hrvatska politički progoni. I zato je umjesto Remetinca, inzistirao na ostanku u Austriji. Do danas.