Da su danas izbori Milan Bandić imao bi pobjedu u prvom krugu. Donosi to EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Dnevnika NOVE TV koje je proveo IPSOS PULS.


Bandić vodi u prvom krugu

Milan Bandić bi u prvom krugu da su danas izbori osvojio 36,3 posto glasova. Rajko Ostojić kao kukuriku kandidat imao bi 23 posto birača uz sebe.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević: "Žičara je hit ovih dana, pritisak je sve veći da se to što prije riješi" Zagrebačka Gradska skupština Smanjenje broja gradskih ureda odgođeno, a HDZ poručio: ''Bandićevim uštedama nekada se smijalo''

Od ostalih kandata tu je Vladimir Ferdelji kao kandidat HSLS-a i HSS-a s osvojenih 12,3 posto glasova, a HDZ-ov kanddiat, ako to bude Željko Reiner imao bi potporu 8,1 posto birača. Branko Vukšić osvojio bi pak 8 posto birača, a neodlučnih bi bilo 10 posto Zagrepčana.

No rezultat može biti i drugačiji ako HDZ ima drugog kandiata – Domagoja Miloševića. Bandić bi neznatno povećao prednost na 37,3 posto kao i Rajko Ostojić na 24,9 posto. Ferdelji bi imao 14 posto birača a Branko Vukšić njih 7,6 posto. Domagoj Milošević osvojio bi za HDZ 5,9 posto birača ili manje od Reinera, a neodlučnih je 8,9 posto.

Bandićevi birači su...

Milan Bandić zastupljen je među biračima do 30 godina s 42 posto, ali i onima od 31 do 44 godine s 40 posto potpore. Birači s osnovnom školom s 52 posto podupiru Bandića, ali i prigradska naselja s 47 posto potpore. Za njega su birači s prihodima do 4.000 kuna s 43 posto potpore.

Ostojić računa na...

Rajko Ostojić može računati na veću potporu birača iznad 60 godina s potporom od 32 posto, s višom školom podupire ga njih 32 posto. A za Ostojića glasalo bi više birača s prihodima od 5.501 do 8.500 kuna.

Bandić i kandidat HDZ-a

Milan Bandić u prvom krugu osvaja i 33 posto birača HDZ-a, ali i 14 posto birača dojučerašnje stranke SDP i partnera. No ostali birači ga podupiru s 36 posto.

Bandić bi dobio i drugi krug!

Milan Bandić bi u drugom krugu osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić njih 38 posto. Na izbore neće izaći njih 4,5 posto, a ne zna komu dati glas 5,5 posto biraca.

Drugi krug je zapravo utrka za gotovo 50 posto birača koji u prvom krugu nisu dali glas ni Bandiću, ni Ostojiću.

Bandić u drugom krugu kupi desnicu, Ostojić ostale

Milan Bandić u drugom krugu može računati na 77 posto birača HDZ-a. Od ostalih kandidata više glasova osvaja Rajko Ostojić i njemu bi glas dalo 44 % birača Vladimira Ferdeljia, ali i 46 posto birača Branka Vukšića, te 63 % ostalih birača.

Gradsku skupštinu osvaja Kukuriku koalicija

Koalicija SDP/HNS/HSU osvojiila bi 29,4 % u borbi za gradsku skupštinu, a Bandićeva lista 22,4 % birača. Od ostalih stranaka Laburisiti bi osvojili 9 % birača, a HDZ 8,6 % birača. Dok bi nezavisna lista Tatjane Holjevac imala 6,9 % birača, a HSLS i HSS 6,2 % birača. Blizu praga je HSP Ante Starčević s 4,7 % birača, a neodlučnih je 9,8 % birača.

Život u metropoli se pogoršao - Bandić dobiva "trojku"

Nakon 4 godine 54,5 % Zagrepčana misli kao se život u metropoli pogoršao, a njih 30,9 % misli kako je stanje isto. Da je bolje misli tek 11,9 % birača, a ne zna njih 2,9 %.

Tko su optimisti, a tko pesimisti?

Optimisti u Zagrebu su oni s osnovnom školom i to njih 17 %, te s primanjima do 4000 kuna. Pesimisti su pak stariji od 60 godina i to njih 61 %, a s prihodima od 4.001 do 5.500 kuna njih 71 %.

Bandiću "trojka"

Milan Bandić školskim rječnikom od svojih sugrađana pak dobiva ocjenu 3,1 ili ''trojku''. Bolje prolazi kod birača s onovnom školom gdje dobiva i „četvorku'' ili 3,7. Lošije prolazi kod fakultetski obrazovanih birača gdje dobiva 2,7, ali i birača s prihodima većima od 8500 kuna gdje ima ocijenu 2,9. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju