Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Dubrovniku se uskoro otvara novi dubrovački Virtualni muzej, prvi takve vrste u ovom dijelu svijeta.


Spoj povijesti, zabave i najnaprednije tehnologije u srcu Dubrovnika nova je turistička atrakcija Starog grada. Dubrovnik dobiva prvi virtualni muzej. 'Ovdje smo prije točno 3 godine prvi puta došli i prezentirali ljudima iz Biskupiju što bismo htjeli raditi', rekao je Marin Aničić, idejni začetnik i organizator.

Vezani članci Zlatna povorka faraona u Kairu 07 Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena Poplava od kiše u Dubrovniku Obilna kiša poplavila ulice Dubrovnika, pogledajte snimku poplave ispred palače Sponza

Nakon više mjeseci građevinskih radova, muzej je spreman za prve goste. Mreža svijeta, odnosno niz računala na kojima će posjetitelji upisati svoju poruku mira, nastavak je mreže koja je prošlog mjeseca razvučena preko Straduna. Organizatori najavljuju ulazak u Guinnessovu knjigu kao virtualni projekt s najviše sudionika.

Tu je i hologramski prikaz povijesnih dubrovačkih likova, a kao vodič angažiran je slavni dubrovački pjesnik Ivan Gundulić. Posjetitelji muzeja neće biti samo promatrači. Dok virtualni plesači plešu Linđo, pljesak posjetitelja dovodit će nove plesne parove. Najveći dio muzeja pripada 'Vremeplovu', 5 D kinu u kojem će povijest Dubrovnika pričati još jedan slavni Dubrovčanin, Ruđer Bošković.

Cijeli projekt stoji 23 milijuna kuna, a u stvaranju, kaže organizator, pomagali su i Ivica Propadalo i oskarovac Branko Lustig. 'Gospodin Lustig nam je dao podršku, on je pregledao filmove, dao svoje sugestije o tome kako bi trebali i što bi trebali napraviti', dodaje Aničić.

Očekuje se da će kroz dubrovački virtualni muzej na godinu proći više od 200 tisuća posjetitelja. Vrata im muzej otvara 9. srpnja.