Ekonomska struka skeptična je u svom pogledu na program MOST-a, a neke od njihovih mjera nazivaju i populističkima.


Niz obećanja koja neće donijeti nužne promjene - tako na program MOST-a gleda ekonomska struka i sindikati. Neke od mjera nazivaju populističkima, a iz Mosta nisu objasnili kako ih planiraju ostvariti.

Vezani članci Norveški most, ilustracija Tijekom pandemije blizanci se druže na mostu koji dijeli dvije države: ''Ja moram ostati metar na svojoj strani, a on metar na svojoj'' Zvonimir Troskot - 2 Ako dođu na vlast, Mostovci će u Zagrebu ukinuti službene automobile političarima: ''Ostvarit ćemo značajne uštede''

Smanjiti nezaposlenost na papiru izgleda lijepo, no kako to pretvoriti u stvarnost, MOST u programu nije pojasnio, smatra predsjednik nezavisnih sindikata.

'Puno toga je na razini želja, ja bi isto volio da je nezaposlenost mladih još i puno niža, da je uopće nezaposlenost niža, ali se ne zna kako', kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

MOST najavljuje i dodatnu fleksibilizaciju rada, čime će, kaže Sever, povećati nesigurnost radnika i smanjiti njihova prava.

'Očito je da bi gospodarske propuste nadoknađivali preko leđa radnika. Sasvim sigurno da će se sindikati znati oduprijeti bude li MOST to zagovarao u vlasti', dodaje Sever. 

No ekonomska struka smatra kako je fleksibilniji rad dobra ideja, kao i smanjivanje poreznog opterećenja, ali ono neće biti dovoljno ako se ne smanji i PDV.

'Danas većina europskih zemalja razmišlja o snižavanju poreznog opterećenja potrošenje kako bi potakla građane i kućanstva na veću potrošnju, dakle to se jednostavno mora dogoditi', rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Pravih reformi u njihovom programu nema, misli Novotny.

'Zbrku različitih ideja, čitav niz mjera, ali ne vidimo te krupne strukturne reforme koje su potrebne hrvatskom gospodarstu da bi se oslobodili potencijali ekonomskog rasta', zaključio je Novotny. 

Ono što će na kraju biti presudno jest što o njihovom programu misle birači.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr