Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

The Heritage Foundation i Wall Street Journal izdali su listu zemalja prema indeksu ekonomskih sloboda za 2013. godinu. Hrvatska se našla na nezavidnom 78. mjestu.


Kao što joj i samo ime govori, ekonomska sloboda je sastavna komponenta opće ljudske slobode. Ona omogućava ljudima da radem proizvode, posjeduju, trguju i investiraju sukladno vlastitim preferencijama. Koliko su Hrvati ekonomski slobodni govori i činjenica da nas je The Heritage svrstao na nezavidno 78. mjesto od ukupno 177 zemalja svijeta s indeksom ekonomske slobode 61,3.

Vezani članci Novčanik, ilustracija Objavljen popis država najskupljih za život: Pogledajte na kojem mjestu se nalazi Hrvatska Šareni kišobrani (Foto: Dnevnik.hr) Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta. Ispred Hrvatske su i Slovenija, Srbija, Kosovo...

S ovim rezultatom smo svrstani u kategoriju umjereno slobodnih zemalja u ekonomskom smislu, a iako je i ova percepcija prilično loša, ipak je bolja 0,4 boda u odnosu na prošlu godinu. Analitičari tvrde kako nam je dugoročan ekonomski razvoj prilično krhak i to zbog neadekvatnog i loše funkconirajućeg zakonskog okvira, a zasigurno ne pomaže ni korupcija na visokim razinama zbog čega građani gube povjerenje u sustav i vlade. Jedna od glavnih grešaka, naglašavaju, jest preslaba kontrola vladine potrošnje te neučinkovitost i prenatrpanost javnog sektora što uvelike šteti privatnom sektoru.

>> Iz Hrvatske prošlog desetljeća izvučeno više od 15 milijardi dolara!

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo tako loše svrstani upravo je korupcija koja je raširena posvuda, u državnim tvrtkama, na sveučilištima, katastarskim uredima i ostalim javnim institucijama, stoji u izvješću. Velika kritika ide i na račun Vlade koja troši i do 41,4 % ukupnog domaćeg outputa, pri čemu je upravljanje financijama vrlo loše što u konačnici i dovodi do sve većeg deficita.

Iako su pokrenute neke reforme, one su prilično neučinkovite, stoji u izvješću, a meti kritika našao se i sustav izdavanja razno raznih dozvola za što je potrebno puno više vremena i novca nego u većini ostalih zemalja svijeta.

>> Investicije sad ili nikad!

Iako se bankarski sustav smatra učinkovitim i čvrstim, veliki minus je loš zakonodavni sustav i neučinkovita birokracija koji koče većinu potencijalnih investicija.

Sve u svemu, možemo još jednom ustanoviti ono što je opće poznato. Situacija je katastrofalna i ne pokrenu li se konačno kvalitetne strukturne reforme koje nas mogu maknuti iz društva zemalja na meti kritika ekonomskih stručnjaka naći ćemo se još gorem društvu možda i onom Sjeverne Koreje i Kube koje s čvrsto drže začelje ove ljestvice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju