Liječnici, FER-ovci i bivši sportaši vrhunskom su sportu dodali znanja iz medicine i visokih tehnologija, i dobili jednu od najboljih sportskih aplikacija na svijetu - oni su naša Bolja Hrvatska.


Ekipa iz Zagreba, koju čine liječnici, FER-ovci i bivši sportaši, osmislila je aplikaciju koja pomaže profesionalnim streličarima u postizanju što boljih rezultata na natjecanjima.

Da bi mu gađanje bilo što preciznije, Domagoj osim luka i strijele koristi i ovaj poseban dodatak. Riječ je o aplikaciji koja snima dinamiku njegovih moždanih valova.

'Svaki put kad on ispuca strijelu i ovisno o njegovom rezultatu, pratimo moždane valove koje on ima da bude pripreman i da postigne najbolji skor', objasnio je neuroznanstvenik, Raphael Bene.

'On točno može vidjet prilikom pucnja koliko je pogodio i kakvi su mu bili valovi. Može detektirati loše stvari i dobre i onda naravno radit na tim dobrim stvarima ili raditi na smanjenju tih loših stvari', rekao je bivši sportaš i trener, Marin Mindoljević.

Aplikacija je rađena za vrhunske sportaše, a cilj je pojačati njihovu koncentraciju i smirenost.

'Ova aplikacija je vježba 21. stoljeća, dakle vježba mozga za 21. stoljeće, i definitivno će pomoći sportu. Isključuje svaku slučajnost i pomaže da se svaki detalj ispravi na pucanju', kazao je streličar Domagoj Budan.

Nakon treninga na otvorenom, streličari svoje rezultate mogu analizirati putem aplikacije na osobnom računalu. Također, mogu i virtualno gađati metu. Sve funkcionira kao i u stvarnosti. Aplikacija prati aktivnost vašeg mozga, a za dobar rezultat ključna je dobra koncentracija.

Na Olimpijadi u Riju aplikacija je odabrana u najboljih 50 sportskih aplikacija svijeta u konkurenciji njih 70 tisuća iz cijelog svijeta. Upiti za ovaj proizvod hrvatske pameti već pljušte iz cijelog svijeta.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr