Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija odobrila je u utorak prodaju dvaju cjepiva protiv gripe H1N1, tzv. svinjske gripe, švicarskog proizvođača Novartis i britanskog GlaxoSmithKline (GSK).


Komisija je prihvatila preporuku Europske agencije za lijekove (EMEA), koja je prošli tjedan preporučila da se cjepiva tih dvaju proizvođača mogu davati u dva navrata u roku od tri tjedna odraslima i djeci starijoj od šest mjeseci te trudnicama. Riječ je o cjepivima Focetria (Novartis) i Pandemrix ((GlaxoSmithKline). Cjepivo je odobreno za uporabu u svim zemljama članicama EU-a te članicama Europskog ekonomskog prostora (EEA) Islandu, Norveškoj i Liechtensteinu.

Vezani članci Epidemiolog Predrag Kon Glavni srpski epidemiolog upozorava: "Situacija će se pogoršavati, to je nezaustavljivo" Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj 191 novi slučaj zaraze, nema preminulih: U jednoj županiji četiri puta više zaraženih nego jučer

'Vrlo sam zadovoljan što je Komisija u najkraćem mogućem roku mogla donijeti odluku', izjavio je povjerenik Europske komisije za industriju i poduzetništvo Guenter Verheugen. Sigurnost tih cjepiva potvrdila su osim EMEA-e i Svjetska zdravstvena organizacija i američka regulatorna tijela. (Hina)