Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji su razočarani objavom nacrta delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, a koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.


U Sloveniji su očekivali da će objava biti zaustavljena nakon nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera Sloveniji, kad je bilo riječi i o toj mogućnosti.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Slovenska vlada naručila milijun i pol tisuća brzih testova, najavili i moguće ublažavanje mjera Istra Istra ne odustaje: Ponovno pisali Slovencima, ali i Kurzu - ''Budite selektivni, ova situacija nije rezultat sreće''

"Nismo iznenađeni, ali smo razočarani i ogorčeni", kazao je u ponedjeljak za Slovenski radio slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, potvrdivši da je svoja stajališta o odluci Europske komisije da objavi nacrt iznio u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu.

Prema Židanovoj izjavi, Europska komisija je objavom svog dokumenta zanemarila Junckerovu izjavu danu prilikom posjeta Sloveniji da treba ponovo proučiti dokumentaciju koju je Hrvatska poslala u Bruxelles.

Slovenski vinari, koji su se protivili delegiranom aktu i izuzeću istarskog terana u odnosu na zaštitu za svoj teran koji je osigurala Slovenija, iznosili su čak sumnje da je dio hrvatske dokumentacije o lozi sorte teran od kojega se u Istri proizvodi istoimeno vino - krivotvoren.

O tim sumnjama se Komisija nije opredijelila, kazao je Židan za Slovenski radio.

Židan i konzorcij proizvođača slovenskog kraškog terana i dalje inzistiraju da je u zaštiti njihovog vinskog brenda potrebno poduzeti sve moguće korake, uključujući i tužbu protiv Europske komisije na sudu EU-a u Luksemburgu, navode slovenski mediji u ponedjeljak. (Hina)