Beba (Guliver/Thinsktock)
Beba (Guliver/Thinsktock)

Roditelji kojima se ovih dana rodilo dijete od 9. siječnja sve potrebno mogu obaviti u matičnom uredu, dok će krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta moći odraditi iz svog naslonjača putem sustava e-Građani.


Roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu.

Prva je to faza uvođenja novih načina prijave putem usluge e-Novorođenče koja bi u potpunosti trebala zaživjeti krajem ovog mjeseca kada će prijavu rođenja djeteta roditelji moći odraditi iz svog naslonjača, priopćili su iz Ministarstva uprave. 

Vezani članci Ministarstvo uprave, ilustracija Zbog zlouporaba do daljnjeg nema usluge e-Prijava boravišta Novi popis stanovništva iduće godine - 5 Slijedeće proljeće dobit ćemo novi popis stanovništva – koštat će 177 milijuna kuna, a dijelom će se provoditi preko interneta

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u zemlji roditeljima omogućava:
- upis djeteta u maticu rođenih
- upis djeteta u evidenciju državljanstva
- prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja
- reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta
- podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja.

Ministarstvo uprave do kraja ovog mjeseca putem sustava e-Građani omogućit će roditeljima prijavu rođenja djeteta preko interneta te će na taj način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti:
- elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)
- potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima.

Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1,616 milijuna kuna, navode u Ministarstvu.