Beba (Guliver/Thinsktock)
Beba (Guliver/Thinsktock)

Roditelji kojima se ovih dana rodilo dijete od 9. siječnja sve potrebno mogu obaviti u matičnom uredu, dok će krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta moći odraditi iz svog naslonjača putem sustava e-Građani.


Roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu.

Prva je to faza uvođenja novih načina prijave putem usluge e-Novorođenče koja bi u potpunosti trebala zaživjeti krajem ovog mjeseca kada će prijavu rođenja djeteta roditelji moći odraditi iz svog naslonjača, priopćili su iz Ministarstva uprave. 

Vezani članci Marin Strmota Koliko ljudi živi u Hrvatskoj? Demograf Strmota nije optimističan uoči najavljenog popisa stanovništva: "Hoćete li lošu ili najlošiju varijantu?" Mladenci, ilustracija Odsad možete prijaviti vjenčanje kod matičara preko usluge e-Građani

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u zemlji roditeljima omogućava:
- upis djeteta u maticu rođenih
- upis djeteta u evidenciju državljanstva
- prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja
- reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta
- podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja.

Ministarstvo uprave do kraja ovog mjeseca putem sustava e-Građani omogućit će roditeljima prijavu rođenja djeteta preko interneta te će na taj način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti:
- elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
- potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2)
- potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima.

Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1,616 milijuna kuna, navode u Ministarstvu.