Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSP-a Anto Đapić ocijenio je da SDSS-ovo ponašanje u vladajućoj koaliciji oblikom reketa na koji hrvatska Vlada pristaje.


Kad god SDSS-u zatreba materijalnih ili političkih ustupaka, oni kažu kako je došlo do zastoja u realizaciji Sporazuma s vladajućom strankom, ocijenio je Đapić, koji je u Slavonskom Brodu bio nazočan županijskome izbornom zboru stranke.

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta"

"Došli smo u položaj kao da smo izgubili rat pa hrvatski narod preko svog proračuna treba financirati sve ratne štete nastale u Domovinskom ratu. To je oblik reketa na koji hrvatska Vlada pristaje, što je nama neprihvatljivo jer je time u reketu i hrvatski narod, izjavioje je.

Đapić je ustvrdio kako je posljednji dokaz za to nezadovoljstvo SDSS-a prisilna naplata sudskih troškova civilima koji su izgubili parnice za obeštećenje koje su tražili jer im je izvan područja ratnih djelovanja od 1991. i 1995. uništena imovina ili ubijeni članovi obitelji.

"Hrvatska ne može snositi odgovornost za ono što je netko na mirnim područjima minirao kuće. Dakle, oni sada inzistiraju da i na tom dijelu hrvatska Vlada odriješi kesu i da financira praktički sve što se događalo u Hrvatskoj", rekao je Đapić.

SDSS je jučer od Vlade zatražio da se odustane od naplate sudskih troškova jer je, kao je rekao Ratko Gajica, stotinjak ljudi dobilo rješenja o ovrsi za sudske troškove u sporovima koje su izgubili.

Dodao je da je tim ljudima namjerno i trajno, bez ikakva povoda, uništena imovina ili zdravlje, ubijeni su im članovi obitelji, a počinitelji su ili zaštićeni ili amnestirani. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak poručio je pak da ni Vlada ni HDZ ne mogu utjecati na sudske odluke.

Govoreći danas na na stranačkoj izbornoj skupštini u Slavonskome Brodu Đapić je istaknuo kako HSP za lokalne izbore u Slavoniji ima velike ambicije, ponajprije u dva najveća grada - Osijeku i Slavonskome Brodu.

"Držimo da na izbore možemo ići samostalno ili s dosadašnjim partnerima s kojima je suradnja više nego korektna", rekao je Anto Đapić.

Za predsjednika brodskoposavskoga HSP-a izabran je ponovno dr. Tomislav Vlajnić.