Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek na izbore, Vlada sama financira dvoranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je raspustila osječko Gradsko vijeće i imenovala Danijelu Lovoković povjerenicom za Osijek te je preuzela na sebe cjelokupno financiranje izgradnje dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo.

Vlada je također poništila sve odluke osječkog Gradskog vijeća od 30. rujna nadalje, pa tako i sjednicu na kojoj je Zlatko Benašić izabran za novog gradonačelnika Osijeka. Osijek tako očekuju novi izbori.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Osječko Gradsko vijeće raspušta se zbog učestalih težih kršenja zakona i propisa, a nakon proteka žalbenih rokova raspisat će se novi lokalni izbori u Osijeku, objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

>> Đapić pozdravio raspuštanje osječkog Gradskog vijeća

>> Osijek: Reakcije stranačkih čelnika na odluku o raspuštanju Gradskog vijeća

Palarić je opširno obrazložio zbog čega Središnji državni ured Vladi predlaže raspuštanje, navodeći uz ostalo da je taj ured 11. listopada poništio sve odluke koje su na sjednici osječkog Gradskog vijeća 30. rujna donijeli vijećnici koji to ne mogu biti jer su u Gradsko vijeće ušli kao zamjenici vijećnika iz redova HSLS-a, a s obzirom na to da HSLS nije nikoga ovlastio za imenovanje zamjenika vijećnika.

Osječko Gradsko vijeće na spomenutoj je sjednici donijelo i odluku o imenovanju Gradskog poglavarstva, a s obzirom na to da Gradsko poglavarstvo radi u nelegalnom sastavu, nastupile su okolnosti da Vlada raspusti Gradsko vijeće, objasnio je Palarić. 

Središnji državni ured nadzor je proveo na zahtjev nekoliko
vijećnika Gradskog vijeća iz redova HSP-a, a s obzirom na zamjenu vijećnika iz redova HSLS-a koja je provedena suprotno izjavi predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešić čime je prekršen Zakon o izboru članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica. 

Prema tom zakonu, zamjenika s liste s koje je vijećnik
izabran zamjenjuje neizabrani kandidat kojeg odredi politička stranka kojemu pripada vijećnik kojemu je prestao mandat. 

Palarić je naveo da je bivši predsjednik ogranka HSLS-a unaprijed predložio vijećnike koji bi ga trebali zamijeniti kada bude izabran za gradonačelnika, a da je uvidom u dopis predsjednice HSLS-a utvrđeno da je raspušten Izvršni odbor osječkog ogranka HSLS-a, te van snage stavljene sve odluke koje je donio bivši ogranak koje se odnose na zamjenu mandata vijećnika, kao i da HSLS nije odredio zamjenske
vijećnike te ih nitko u ime te stranke ne može odrediti bez odobrenja i potpisa predsjednice stranke.

Podsjetio je da nakon Vladine odluke o raspuštanju lokalni izbori u Osijeku, po Zakonu, moraju biti održani u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Na odluku o raspuštanju postoji mogućnost tužbe Upravnom sudu što se može učiniti u roku osam dana, a sud ima 15 dana da odluči o tužbi.

S obzirom na te rokove Palarić nije želio spekulirati, ali smatra
mogućim da se novi lokalni izbori u Osijeku održe kada i parlamentarni (25. listopada).

Na upit je li povjerenica Vlade, koja je bila i članica
Poglavarstva, članica neke političke stranke, Palarić kaže da koliko zna nije, te da se uvijek nastoji za povjerenika imenovati neutralnu osobu.

Povjerenik Vlade, koji preuzima ovlasti Gradskog vijeća,
gradonačelnika i Gradskog poglavarstva, objašnjava Palarić, obavlja tehničke poslove, a ima i ograničeni mandat. 

Vlada je na današnjoj sjednici također donijela odluku da će cijeli projekt izgradnje dvorane u Osijeku za Svjetsko rukometno prvenstvo financirati sama.

Posjetimo, nakon brojnih sukoba na osječkoj političkoj sceni, u centru kojih su bili HSP i HDSSB, a u kojima je upravo izgradnja dvorane bila glavna prijeporna točka, došla je u pitanje i sama izgradnja. 

Cijena dvorane još nije poznata, bit će objavljen javni natječaj jer će projekt biti izveden kao i svaki drugi državni projekt, a ne po principu javno-privatnog partnerstva. 

Inače, u više navrata Vladimir Šišljagić prozvao je samog premijera Ivu Sanadera i HDZ da ometaju izgradnju dvorane u Osijeku. 

Slične optužbe uputio je Šišljagić i danas.
Izjavio je kako će dvorana u Osijeku biti izgrađena, ako ne uz potporu Sanaderove, onda vlade koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora. 

- U Osijeku su završeni temelji dvorane i nema niti jednog jedinog razloga da ona ne bude izgrađena osim samovolje Ive Sanadera i njegova pokušaja da na jug države usmjeri silan novac što uporno radi četiri godine, rekao je Šišljagić. 

Vlada je također sa Gradom Zagrebom potpisala sporazum o sufinanciranju izgradnje Hrvatskog rukometnog doma na Sveticama, kojeg cijena također još nije poznata, no neslužbeno se doznaje da bi se mogla kretati oko 200 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene