Epidemija gripe, ilustracija (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac)
Epidemija gripe, ilustracija (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac) Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac

Gripa se ove godine pojavila ranije nego inače, a epidemija te bolesti u uzlaznoj je putanji.


Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljelih i svi su tip A H1N1. Radi se pandemijskom tipu koji pamtimo iz 2009. godine kada je prvi put izoliran, a nazvan je ''svinjska gripa''.

Vezani članci Počelo cijepljenje protiv gripe Planulo cjepivo protiv gripe, ljekarne rasprodale sve doze: "Očekivali smo veći interes, ali ne ovoliki. Neki nisu htjeli izaći dok ne dobiju cjepivo" Cijepljenje protiv gripe, ilustracija Vodič za cijepljenje protiv gripe: Počinje u ponedjeljak, donosimo detaljan popis ljekarni u kojima to možete obaviti

Virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Vladimir Draženović kazao je da se može govoriti o visokom intenzitetu s brojnim komplikacijama, piše Jutarnji list. "S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće", dodao je.

Navodi da je deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a među oboljelima ima i desetak novorođenčadi. "Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi", objasnio je.

Dodao je da su oboljeli uglavnom populacija koja se nije cijepila, osim jedne oboljele osobe koja se cijepila tri dana prije nego što je oboljela, dok cjepivo nije počelo djelovati. Uz gripu, dobila je i upalu moždane ovojnice.