Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Dvije strane bračke priče: Jedna prkosi negativnim trendovima, a na drugoj život nije jednako bajan

Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Brač, otok površine od gotovo 400 četvornih kilometara, treći je po veličini na Jadranu. Najbliži Splitu i nasuprot Hvara, broji više od 14 tisuća stanovnika, a posjetila ga je i rubrika "Dnevnik na otocima".

Generacije Bračana othranila je tvornica sardina, a baš svaka prođe kroz ruke tristotinjak radnica koliko ih tvornica i danas zapošljava. Od 25 milijuna konzervi 80 posto ih je izvezeno.

Pročitajte i ovo Željko Kerum Nije bilo ponuda Nitko ne želi Kerumov pašnjak: Za njega traži 70 tisuća eura Istjecanje fekalija u more - 1 Mala zemlja za veliku zarazu Užas na Braču: Hotel ispuštao fekalije u more, djeca se vratila s plaže s plikovima

A negativnim trendovima, ne samo kad su djeca u pitanju, prkosi i središte otoka, na čijem su čelu žene.

"Na svim važnijim funkcijama su žene: ravnateljice škole i vrtića, direktorica komunalnog, a više od 20 žena drži grad. Muškarci se ne bune", rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Druga strana otoka pokazala je drugu strana medalje. Jurica pamti bolje dane prije propadanja Jadrankamena u kojem je radio više od 30 godina.

"Jadrankamen je ima 300 zaposlenih, u stolariji njih stotinjak. Sada toga više nema", rekao je Jurica iz Novog Sela.

Mnogo bolja situacija nije ni u klesarskoj školi u Pučišćama.

"To je problem cijele Hrvatske. Učenici u zadnje vrijeme izbjegavaju sva građevinska i strukovna zanimanja", rekao je Zdravko Matijašić, profesor u bračkoj strukovnoj školi. "Klesari koji završe ovu školu mogu otvoriti svoj obrt, a dobivaju i diplomu koja vrijedi u cijeloj Europi", dodao je.

Boljani žive za turističke brojke, iako se još ne zna tko će dobiti Zlatni rat zbog čije su se koncesije lomila koplja, a sezona je već počela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene