Odmaralište pretvoreno u vrtić (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Odmaralište pretvoreno u vrtić (Foto: Dnevnik.hr) - 7

Svakodnevno slušamo o iseljavanju mladih obitelji iz Hrvatske pa raduje svaki pozitivan primjer koji govori drugačije, a takav stiže iz Supetra na Braču.


Djece je toliko da su u vrtić morali pretvoriti odmaralište.

U lokalnom vrtiću ima gotovo 200 djece, a morali su uzeti u zakup i prostor u susjednom dječjem odmaralištu. Spremaju se na gradnju novog dijela vrtića. U gradu od 4000 stanovnika ima i 500 školaraca.

Supetar u rujnu je prava odluka za nekoliko dana turističkog uživanja. U Supetru, u vrtiću, iz sobe u sobu sve puno djece, koje ima skoro 200.

"Bilo je godina kada smo zatvarali grupe jer djece nije bilo, ove godine imamo preko 200 upisane djece. Sada vam mladi ljudi odu sa otoka i žele se vratiti doma', kaže Vedrana Beović, teta u supetarskom vrtiću.

Posla bi uvijek trebalo puno više, ali uz turizam očito se ipak može živjeti. Tako je vrtić u susjednom dječjem odmaralištu privremeno zakupio prostor da mogu upisati svu djecu za ovu godinu. Dom sveta Ana ustupio je vrtiću prostor, koji su potom uredili i stavili namještaj, a i ondje su im grupe pune. 

Ravnateljica vrtića, Jelica Bezmalinović, kaže kako je pritisak i iz okolnih mjesta velik, ali mjesta nažalost nema, barem dok se ne izgradi novo krilo vrtića

"U to novo krilo bi se smjestilo 80 do 100 djece i radimo na dobivanju svih dozvola", kaže Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra

Na Rivi zatičemo brojne školarce, a u osnovnoj i srednjoj školi ima ih 500 .U Supetar se, kažu, dolazi živjeti od svukud pa imaju i učenicu iz Rusije.