Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok Zagreb i Split grcaju pod smećem

Mali grad bi mogao podučiti velike kako se odvaja otpad: Ulice ovoga grada su čiste, a otkrili smo i zašto

Previše smeća (Foto: Dnevnik.hr)
Previše smeća (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Previše smeća (Foto: Dnevnik.hr) Previše smeća (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Siniša Radiković (Foto: Dnevnik.hr) Siniša Radiković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamion za odvoz smeća (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Razbacana odjeća, dijelovi namještaja, hrpe smeća - sve to smo zatekli na ulicama dvaju najvećih gradova u Hrvatskoj - Splitu i Zagrebu. Ni struka ne vjeruje da će se do iduće godine stići ispuniti cilj koji je zadala Europa i odvajati 50% otpada. Sve je izvjesnije da će ovaj kaos doći na naplatu. Kad pitate koliko - svi sliježu ramenima.

Prizori nereda iz dva najveća hrvatska grada.''Odvoz je stvarno katastrofa. Ono, miješano smeće iz grada odvoze redovito, dva puta tjedno. Problem su zeleni otoci, plastika, papir'', kaže Dubravka iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Zeleni otoci koji postaju divlji deponiji samo niču. ''Ljudi plaćaju astronomsku cijenu, a guše se u tim bakterijama, u tom smeću...'', kaže Esad iz Zagreba. Plaćat će se i više - poskupljenje je najavljeno. Kad i koliko - gradske vlasti još šute.

Kada će se Grad ozbiljno uhvatiti u koštac s ovim kaosom pitali smo gradonačelnika Milana Bandića, ali konkretan i konstruktivan odgovor nismo dobili. Smeće se gleda već mjesecima. Žale se i Splićani.

''Građevinski materijal i škovaca, i stara stolarija - sve živo. Grad ne može to ništa da riješi što se tiče Karepovca'', rekao je Ivan iz Splita.

Pitali smo i grad Split što se radi po pitanju otpada, odgovor nismo dobili. Fond za zaštitu okoliša poništio je natječaj za nabavu kanti za odvojeno prikupljanje otpada. I to zato što je najjeftinija ponuda bila 17 milijuna kuna veća od procijenjene vrijednosti nabave.

''Do nabave kanti putem Fonda za koje je poništen postupak javne nabave, gradovi i općine mogu organizirati odvojeno skupljanje otpada putem vrećica, što već neke jedinice lokalne samouprave rade'', stoji u odgovoru Fonda za zaštitu okoliša.

Ako se gleda oporaba - Međimurska županija je najbolja u Hrvatskoj, Zadarska i Splitska su na drugoj strani liste. Zagreb je na 34 posto. Do kraja iduće godine mora se odvajati 50% otpada.

''Naši postotci rastu i rastu ipak nekim tempom koji je u uzlaznoj putanji. Međutim, da li ćemo to stići - vjerojatno vrlo teško'', smatra Aleksandra Ćilić, stručnjakinja za gospodarenje otpadom. Upitan o penalima, ministar jučer u Dnevniku TV lopticu prebacuje na jedinice lokalne samouprave.

''Upravo zbog toga jedinice lokalne samouprave moraju učiniti sve da svojim građanima omoguće odvajanje. Ukoliko to građani zanemare, penali su u tom slučaju. A gdje je još i Dubrovnik. Odlagalište Grabovica ide prema zatvaranju. Pločani su oštro rekli da ne žele dubrovačko smeće pa bacili dubrovačke oce u muke. Rješenje se još čeka.

Kako je Preglog uveo reda?

Prelog je među gradovima s najboljim rješenjima za odvajanje otpada. Prvenstveno su uložili u infrastrukturu, nešto svog novca nešto iz fondova. Stanovnicima je omogućeno da otpad razvrstavaju na kućnom pragu. Ondje nema zelenih otoka. Građani imaju kante ispred svojih domova, pa nema ružnih prizora kao u Zagrebu.

''Prelog odvaja 69,86 %. Izgradili smo sve građevine. U centru za ponovnu uporabu se kvalitetniji glomazni otpad obnavlja i prodaje se po cijeni koliko se uložilo. Primjerice, u godinu dana oko 400 stolica se proda'', rekao je Siniša Radaković, direktor komunalne tvrtke.

Smatra da je u gradovima u kojima je kaos, problem u zakonskoj regulativi i što treba krenuti. ''Tu su se spojila tri stupa, to su naši korisnici s kojim dobro surađujemo, vlasnici, jedinice lokalne samouprave koji žele da se okoliš štiti i komunalci koji to žele raditi'', rekao je.

Uvodi se, kaže, novi apsurd, a to je da će jednočlano domaćinstvo sa spremnikom od 60 litara i osmeročlano sa spremnikom od 240 litara plaćati isti fiksni dio, čime se krši se načelo da onečiščivač plaća.

Gradu Zagrebu poručuje da treba dati dovoljno spremnika i vreća i odvoziti ih često.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene