Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugopolje, koje je sinoć strahovalo od goleme eksplozije plina, danas je odahnulo.


Sinoć policija i vatrogasci, plava svjetla na sve strane, siguronosni prsten 300 metara u krugu oko tvrtke Strabag, u gospodarskoj zoni Dugopolje iznad Splita. Iz Strabagovih spremnika šištao je plin, a otrovni miris širio se uokolo. Blokirane su ceste, a nervozni vozači stajali su zaustavljeni satima.

Vezani članci Vatrogasci u Poljskoj (Foto: AFP) Četiri osobe poginule u eksploziji plina u Poljskoj, među stradalima i dijete Pokušaj pljačke bankomata u Žminju (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) - 1 Kakav biser! Raznio bankomat i gotovo pola zgrade pa pobjegao bez novca

>> Auto eksplodirao dok ga je odmrzavao grijalicom

Danas je od blokade čitavog Dugopolja ostalo blokirano samo područje oko tvrtke Strabag. Istražuje se što je dovelo do curenja plina koje je ugrozilo čitavo mjesto. Plin je curio iz spremnika za zagrijavanje zgrade. 'Pokušavali smo zatvoriti ventile, ali bilo je puknuće na cijevi i bili smo nemoćni', objasnio je vatrogasac Božo Rogošić iz DVD-a Dugopolje. Nagađa se da je na pucanje utjecala velika hladnoća, ali ne bi li profesionalni spremnici, sa tako opasnom materijom trebali biti otporni i na daleko veće temperaturne šokove? U dva tanka može stati oko deset tisuća litara, a mještani sa užasom komentiraju mogućnost eksplozije.

'Znaš ti šta je plin, mala atomska bomba. Ona obična boca plina kuhinjska uništi cilu kuću', rekao nam je jedan od ogoršenih mještana. U golemoj poduzetničkoj zoni u blizini Strabaga je niz vrijednih trgovačkih objekata, ali i obiteljske kuće, a kako je sve završilo sretno, Dugopoljci su sve samo iskomentirali za šankom i okrenuli na šalu. Plin je srećom bez posljedica iscurio u zrak, ali sinoćnja situacija nije bila nimalo šaljiva. Nadležne inspekcije uz policiju provode istragu o odgovornosti.