Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili lijekove

Dugo Selo: Desetak obitelji zaraženo šugom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetak obitelji u Dugom Selu zarazilo se svrabom ili šugom. U lokalnoj ljekarni su potvrdili kako je nekoliko obitelji kod njih zatražilo mast protiv ove parazitarne bolesti.

U Dugom Selu nekoliko je obitelji zaraženo svrabom ili šugom. Jedna obitelj s kojom smo razgovarali kazala je kako su obavijestili školu o bolesti. Međutim, ravnateljica u školi kaže kako nema saznanja o tome.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Epidemiolozi upozoravaju Na sisačkom području povećana pojava svraba Učenici pred čakovečkom Graditeljskom školom (Foto: čitatelj) SVRAB ILI ŠUGA Učenici u Čakovcu odbili ići na nastavu: "Nisu nam rekli da se školom širi epidemija"

'Moj sin se početkom školske godine počeo češati po tijelu, pogotovo po prstima na rukama. Otišli smo doktoru da vidimo o čemu se radi. Prvo sam sumnjala da je alergija, a onda sam igrom slučaja otišla na internet i malo to istraživala. Došla sam do toga da se radi o svrabu, scabiusu. Jučer smo oba sina testirali na Šalati i potvrđeno je da je svrab', ispričala je jedna od majki oboljele djece.

Iz HZJZ-a su nam kazali da će se poslati inspekcija u školu i u jedan dom za starije osobe. 'Svi oni koji osjete svrab, trebaju se mazati kremama protiv svraba i oprati odjeću', kazao je primarijus Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju.

Tu bolest površinskog dijela kože uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei. Najčešći izvor zaraze je osoba pri kraju inkubacije koja još nema izražene smetnje ili bolesnik sa jasno izraženim znakovima bolesti. Prenosi se s čovjeka na čovjeka preko rublja, odjeće, posteljine, spolnim odnosom, spavanjem u istom krevetu, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 

>> Znate li zašto vas svrbi?

Redovito održavanje osobne higijene ne spriječava dobivanje svraba ako je postojao kontakt sa infestiranom osobom.

Simptomi svraba su:

1. intenzivni svrbež kože koji se pojačava noću i u toplini, danju su smetne blaže

2. pojava sitnih kanalića, odnosno sivkasto crna linija na koži, najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu, podlakticama, lakovima, pazusima, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, spolovilu, donjoj strani stražnjice

3. pojava tamnih točkastih promjena poput osipa, u težim slučajevima i bubuljica na zahvaćenom području

4. glava, lice, vrat, dlanovi i tabani kod djece mogu biti zahvaćeni, kod odraslih nije karakteristično

5. sekundarne bakterijske infekcije koje nastaju grebanjem kože

Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje se dokazom uzročnika (mikroskopski) u sastruganom materijalu svježih sumnjivih promjena

Na tržištu postoje različita antiskabijesna sredstva, a potrebno je strogo pridržavati se uputa liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene