Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene nekretnina u Dubrovniku iz godine u godinu rastu, kvadrat u gradu se plaća po zlato. A tako je izgleda i s grobnim mjestima. Oko 1.500 ljudi čeka svoje grobno mjesto, a neki su privatnici s cijenama doslovno otišli u nebo. Kao da prodaju stan...


50.000 eura za grobno mjesto - na dubrovačkom Boninovu. Vlasnici znaju, potražnja je davno već nadmašila ponudu.

Vezani članci Mačka Anastazija - 3 Rasplet priče o maci Anastaziji koja je postala dubrovački simbol: "Imat će najbolju moguću zdravstvenu skrb i deluxe uvjete" Slika nije dostupna Cijena grobnice 100 tisuća eura

'50 tisuća je jako puno, jer nečije kosti da budu posvećene eurima, dolarima... Nema smisla', smatra Dubrovčanka Mirjana.

Groblje Boninovo zanimljivo je i turistima.

'Malo je previsoka cijena, ali vjerujem da ulogu igra i lokacija, onda to ima smisla. Ja bih kupila takvo grobno mjesto. U New Yorku je slična situacija', kaže Amerikanka Laura. 

Na grobno mjesto čeka oko 1.500 ljudi. Cijene su, kažu iz Grada, relativne.

'S obzirom na to da ima veliki broj privatnih grobnica koji onda stavljaju svoje cijene na slobodno tržište. Od 30-40 tisuća eura su one za koje mi znamo', kaže dogradonačelnik Željko Raguž.

Takvim cijenama trebalo bi se stati na kraj gradnjom novog groblja u Župi Dubrovačkoj.

'Projekt je vrijedan 150 milijuna kuna, imamo 40 milijuna kuna od HBOR-a. Drugi dio će se rješavati samim grobnicama koje građani budu uplaćivali. Na taj način će se riješiti cijela financijska konstrukcija', pojasnio je Raguž.

Na brdu iznad mora, na 125.000 četvrnih metara trebalo bi u konačnici biti 3.500 grobnih mjesta. Groblje će se graditi u 5 faza. Najveći dio grobnica je tipa B s policama, jednostrana grobnica s policama. Prosječna cijena je oko 60.000 kuna.

Novo groblje bit će gotovo do 2020. godine, a do tada cijene vječnog počivališta bit će - besramno visoke.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju