Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan najtežeg razaranja u povijesti

Dubrovnik slavi Dan dubrovačkih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik danas na blagdan Svetoga Nikole obilježava Dan dubrovačkih branitelja, i prisjećanje na 6. prosinca 1991. godine kada je doživio svoje najteže razaranje u povijesti.

Samo toga dana u teškim topničkim napadima bivše JNA i srbocrnogorskih rezervista poginulo je 19, a ranjeno 60 branitelja i civila. Stara dubrovačka povijesna jezgra, koja je pod zaštitom UNESCO-a, doživjela je najteža razaranja, pogođena je s oko dvije tisuće projektila te je 9 palača u potpunosti izgorjelo. Tim povodom ispred Spomen obilježja na dubrovačkom groblju Boninovo odana je počast svim poginulim braniteljima, a ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske otkriven je Spomenik poginulim redarstvenicima.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu

U nazočnosti obitelji poginulih, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Andrije Vlahušića te pripadnika PU dubrovačko-neretvanske, spomenik su otkrili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te predsjednik Udruge branitelja PU Dubrovnik 1991. Zlatko Bender, koja je bila inicijator njegova podizanja, u sjećanje na 43 poginula policajca pripadnika PU dubrovačko neretvanske.

Spomenik predstavlja zaštitnika hrvatskih policajaca - arkanđela svetog Mihovila, izrađen je u bronci i rad je akademskog kipara Aleksandra Zvjagina. Obraćajući se okupljenima ministar Karamarko istaknuo je kako su 'hrvatski redarstvenici bili prvi, izvor iz kojih je nastala hrvatska država, te je sveta obveza čuvati uspomenu na njih'. Dodao je kako će se država za koju su se oni borili i položili živote, obračunati sa svima koji stanu na put poštenju i svemu onome za što su oni dali svoje živote.

Ministar Karamarko se osvrnuo i na stanje sigurnosti na hrvatskome jugu, izrazivši zadovoljstvo jer, naglasio je, ljudi se osjećaju sigurnima i osjećaju kvalitetu za sve ono što policija čini u posljednjih godinu i pol dana. U prigodi obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja položeni su vijenci i u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a na Spomen obilježje u blizini hotela Libertas te položeni vijenci te su zapaljene svijeće kod križa na brdu Srđ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene