Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika potraga se nastavlja

Traje velika potraga za nestalim radnikom hidroelektrane. "Prema njima je krenuo ogroman dimni val..."

HGSS pretražuje obalu (Foto: Dnevnik.hr)
HGSS pretražuje obalu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija HGSS pretražuje obalu (Foto: Dnevnik.hr) HGSS pretražuje obalu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nastavljena potraga za djelatnikom hidrocentrale (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nastavljena potraga za djelatnikom hidrocentrale (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nastavljena potraga za djelatnikom hidrocentrale (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nastavljena potraga za djelatnikom hidrocentrale (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nastavljena potraga za djelatnikom hidrocentrale (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Poznati su identiteti djelatnika stradalih u požaru Hidroelektrane Dubrovnik u mjestu Plat.

Požar u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu je pod kontrolom, doznaje se od vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa" Požar plastenika u Ludbregu - 2 Traje očevid FOTO/ VIDEO Veliki požar u Ludbregu: Vatra progutala plastenike i strojeve, ozlijeđen vatrogasac

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, nema više nikakvih izdimnjavanja, ali smo tu ostali preventivno, iz više razloga. Tu smo, tragamo za nestalim. Sve smo kompletno obišli s policijom, pokazali im što smo prošli kroz ovu intervenciju. Tunel smo provjeravali ponovo, pogotovo dio prema turbinama, kako bi utvrdili da treći djelatnik nije tamo. Uključili smo se i cijelu noć u potragu na području Cavtata, sad ćemo ponovno krenuti", kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Na pitanje novinara o tome je li se zaista čula eksplozija, Simović kaže da to još uvijek nije sigurno. "Ogroman dim je jako brzo došao, ogromna količina dimnog vala, kako su rekli djelatnici koji su bili unutra, a koja je krenula prema njima. Tako da je sigurno došlo, vjerojatno ne do eksplozije, došlo je sigurno do neke reakcije koja je prouzročila ogroman dim. Ne možete vjerovati kolike su količine čađe na cijelom području, na četiri ili pet katova, kolika je sama strojarnica", dodao je Simović.

Kaže da je potraga nastavljena. "To je pet katova na kojima se nije vidjelo ništa, obišli smo sve. Upalila se roba u garderobi, kuhinjica, ovo je bila vrlo zahtjevna intervencija. Dva izolacijska aparata za zrak koja omogućuju disanje u zadimljenom prostoru su bila kraj opreme i odjeće koju su djelatnici skinuli sa sebe. Oni su ih uzeli i koristili, a kolege su rekle kako su pokušavali požar i ugasiti", kazao je Simović i dodao kako aparati omogućavaju disanje u razdoblju od 30 minuta.

Na pitanje novinara otkud je požar krenuo, kazao je kako je termokamera pokazala najveći izvor topline u strojarnici. "To je dio iza kontrolnog punkta s kompjuterima. Tamo je bilo oko 260 stupnjeva", zaključio je.

DORH provodi izvide

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić kazao je kako su u Kriznom stožeru uključene sve stručne službe.

"Iskazao bih iskrenu sućut obiteljima naših stradalih kolega, djelatnicima Hidroelektrane Dubrovnik, koji su zajedno s njima činili jednu veliku obitelj i prenijeti im sućut svih kolega iz HEP-a. Naše su misli uz tragično stradalima. Zahvaljujem se Kriznom stožeru na nesebičnoj brizi i iskazanom angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih havarijom koja nam se jučer dogodila, s tragičnim završetkom. U Kriznom stožeru su predstavnici MUP-a, JVP-a, liječničkih timova i ostalih stručnih službi, uključujući i HGSS", kazao je.

HEP se na terenu stavio na raspolaganje stručnim službama i Kriznom stožeru i aktivno sudjeluje u sanaciji događaja. Saznanja o tome što se zapravo dogodilo za sada – nema. "DORH provodi izvide sa stručnim timovima i istražne radnje", dodao je Barbarić.

Potraga se nije prekidala

"Potraga se nikad nije prekidala. Jutros je nastavljena punim intenzitetom s više desetaka policijskih službenika, kao i svim drugim žurnim službama koje mogu pomoći i koje sudjeluju u potrazi: HGSS, JVP i druge vatrogasne postrojbe s ovog područja, uvijek je u pripravnosti medicinski tim i sami mještani koji nam pomažu. S obzirom na pronalazak osobe sinoć nešto prije 22 sata, potraga se proširila na akvatorij župske i cavtatske uvale i širit će se i dalje ukoliko vremenski uvjeti to budu dozvoljavali.

Uključena je i Kapetanija koja je izdala određenu obavijest svim plovilima koji plove ovim akvatorijem na pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje akvatorija", kazao je načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević. Dodao je da se tijekom četvrtka nije tragalo u akvatoriju jer je pretpostavka bila da su radnici u odvodnom kanalu.

Na pitanje zašto se jučer nije pregledavao akvatorij Cavtata, Pavlićević je odgovorio da su prve informacije bile da su djelatnici spas pokušali pronaći u odvodnom kanalu pa je potraga bila fokusirana upravo na odvodni kanal i turbine. Identiteti radnika poznati su policiji.

U petak oko 10 sati počeo je očevid, a koliko će on trajati, za sada je nepoznato. Očevidom rukovodi Državno odvjetništvo.

Dio vatrogasne ekipe uključen je u potragu s roniocima jer se ulazilo u tunel. Iako je izdimnjavanje završeno, vatrogasci su ostali u pripremi na mjestu nesreće i kreću u potragu i prema Cavtatu. Kako kažu, intervencija je bila vrlo zahtjevna zbog ogromne količine dima i čađi koji su se stvorili.

Traga se za trećim radnikom

Ranije je iz policije priopćeno da je od ranih jutarnjih sati u tijeku intenzivna potraga za trećim djelatnikom Hidroelektrane Dubrovnik.

"Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila", priopćeno je iz dubrovačke policije.

Podsjetimo, u požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik u mjestu Plat šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su djelatnika nestala i za njima je odmah krenula potraga.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP-a Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene