Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svakog dana bez posla, prema nekim procjenama, ostaje 500 radnika. Na vrh hrvatske ljestvice nezaposlenosti polako se penje Dubrovnik. U samo godinu dana nezaposlenost je porasla za 22 posto. Iza turističkog blještavila krije se bijeda domaćih sezonaca.


Hrvoje Čikato početkom ljeta zaposlio se u jednom dubrovačkom hotelu. To mu je bio prvi posao, a zaposlen je sezonski. 'Počeo sam raditi nakon što sam završio fakultet, početkom šestog mjeseca, u jednom hotelu. Po isteku ugovora, ugovor mi nije produžen dalje i to je bio prestanak radnog odnosa', ispričao je Čikato. Hrvoje je samo jedan od gotovo sedam tisuća Dubrovčana koji će Novu godinu dočekati bez posla. Sve je teže dobiti stalni posao. Hotelijerima se više isplate sezonci. 'Poslodavci u pravilu racionaliziraju u radnoj snazi. Može se slobodno reći ponekad na uštrb kvalitete', kaže Dasen Jasprica, pročelnik zavoda za zapošljavanje.

Što nakon sezone?

Vezani članci Andrej Plenković u Splitu Plenković o predsjedniku: "Svatko polaže svoj vijenac, to je rezultat nekulturne komunikacije." O platformi: "Beroš je dobio jasan nalog, mora to napraviti" Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja''

Čemu se nadati kada je porast nezaposlenosti 22 posto, sve je više mladih bez posla, a 96 posto recepcionara radi samo sezonski. Iako je u odnosu lanjske godine više radnih mjesta, veliki broj sezonaca povećao je nezaposlenost za čak 22 posto. Novost u odnosu na godinu ranije je veliki broj mladih bez posla. Najtraženija zanimanja i dalje su ona turistička, ali čemu se mladi mogu nadati kad je čak 96 posto recepcionara zaposleno sezonski. 'Što će biti dalje, ne znam, ali se nadam da će me zvati nazad', kaže Čikado. Većina sezonskih radnika nakon ljeta stigne na zavod za zapošljavanje. Ukoliko su radili više od devet mjeseci, imaju pravo na naknadu na teret države.