Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki gradovi sve jače osjećaju posljedice krize. Proračunski minusi sve su veći. Chicago bilježi gubitke od 300 milijuna dolara. Štedi se na sve načine, pa čak i neradom službi koje su na gradskoj plaći.


Na prvi pogled uobičajeni radni dan u središtu Chicaga, ali već na drugi praznično raspoloženje. Jučer su stanovnici Chicaga na zatvorena vrata nailazili na svakom koraku.
Mjera je to štednje gradskih vlasti. U produženom vikendu uživalo je 11.000 zaposlenih u javnim službama. Osim onih zaduženih za sigurnost i zdravlje građana, dakako. Javnost je podijeljena. 'Jako je neprikladno. Trebao sam obaviti puno stvari, radim jedno istraživanje. Došao sam ovdje i vrata su zatvorena', rekao je Michael Grzesi, stanovnik Chicaga.

Zbog minusa izvanredno stanje

Vezani članci Slika nije dostupna U ministarstvima štede na sve strane Slika nije dostupna VIDEO: Savjeti za uštedu koje kune preko zime

'Grad je u problemima. Bolje jedan neradni dan više nego nova otpuštanja', rekla je Marya Veck iz Chicaga. Plaćanjem radnog dana manje, Chicago planira uštedjeti oko osam milijuna dolara. Do kraja godine predviđena su još dva takva dana. Istim načinom iz minusa se izvlače Kalifornija i Michigen. Kalifornija je zbog minusa u državnim financijama proglasila izvanredno stanje. Gubici su premašili 24 milijarde dolara. Izlaz iz krize guverner Arnold Schwarzenegger traži rasprodajom imovine u državnim rukama. Primjerice, zatvora San Quentin. Zasad je to samo ideja, a dok se ona ne realizira, državne službe svaki mjesec imaju tri neradna dana više. Osim viška slobodnih dana, američki radnici suočeni su i s viškom godišnjih odmora. Dodatni dani za odmor, naravno, nisu plaćeni.