Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državu tuži zbog zlostavljanja jer mu je na tijelu čikovima ispisana riječ 'druker'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znači li vam što ime Mario Gluhaković? Vjerojatno ne, no kad uz to čujete riječ 'druker', koja mu je ispisana čikovima na tijelu, kao i Dom za maloljetnike na Lošinju te najteži oblik zlostavljanja djeteta u instituciji, možda se sjetite priče od prije četri godine.

Četvorica štićenika brutalno su ga pretukla. Željeznom šipkom su mu polomili kosti stopala i teško ozlijedili glavu. Tada su svi obećavali pomoći dječaku. Ipak, slučaj je ubrzo zaboravljen, a Mario sprema tužbu protiv države. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ožujku rekonstrukcija Suđenje za ubojstva gardista na Lošinju 1991. Slika nije dostupna Varala starije i nemoćne Razotkrivena lošinjska prevarantica

Ne prođe ni dan da Mario ne pomisli na najgore dane u životu. Četvorica štićenika brutalno su ga pretukla. Željeznom šipkom polomili su mu kosti stopala, teško ozlijedili glavu. Na leđima čikovima i nožem ispisali su mu riječ 'druker'. Sve institucije digle su se na noge - od pravobraniteljice za djecu, Ministarstva socijalne skrbi do pojedinih činovnika koji su sami obećali pomoć. 

'To je prvih 10 dana bio hit na televiziji. Dragutin Keserica mi je obećao plastičnu operaciju te da će mi pomoći u daljnjem životu, ali obećanje nije ispunio', rekao nam je Mario.

U telefonskom razgovoru, jedan od čelnih ljudi Ministarstva zdravstva Marija se najprije nije mogao sjetiti. Nakon što smo ga podsjetili na monstruozno zlostavljanje, pamćenje se vratilo. 

Dragutin Kesirica kaže kako je žrtva sama trebala doći tražiti pomoć i podsjećati na dana obećanja. Štoviše, činovnik ministarstva zdravstva je ljut što Mario u četri godine nije pokucao na njegova vrata niti ga nazvao. Kaže da ga može slobodno nazvati na mobitel. 

Marija je nakon 40 dana provedenih u bolnici posvojila teta za koju sustav nije ni znao da postoji. Završio je srednju školu, živi u Koprivnici i čeka prvo dijete. No, traume su i dalje tu. 

'Nesanicu imam po pet dana, a onda zaspim. Budim se u snu, na lijevu nogu šepam, a na leđima mi je još vidljivo druker. Glava me boli na promjene vremena', požalio nam se Mario koji je ljut na državu.

'Nisu morali hodati toliko po kavama. Da su radili svoj posao ne bi se to dogodilo', smatra Mario.

Prije dvije godine unajmio je odvjetnike Borisa Vrdoljaka i Sinišu Štimca kako bi sastavio tužbu protiv države. Od njih je dobio jedino potvrdu da je njihov udio u eventualno dobivenoj tužbi 20 posto. 

Ništa nisu napravili, a na telefonske pozive ne odgovaraju. Od slučaja ne odustaje, a nada se kako će, makar javnim putem, dobiti pravnu pomoć. 

Također podsjeća Kesericu i ostale na riječi od prije 2004. godine i nada se da sve neće ostati samo na njima. Za to je vrijeme Jovan Lončarić, prvooptuženi za premlaćivanje i unakažavanje, oslobođen. Prema posljednjim informacijama s majkom se nalazi u Srbiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene