Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državno odvjetništvo: 'Nije bilo osnova za puštanje Vinka Budiše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv pravomoćnog rješenja Županijskoga suda u Gospiću kojim se zatvoreniku Vinku Budiši prekida izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 32 dana te se privremeno otpušta iz zatvora u Gospiću.

Na internetskim stranicama DORH-a stoji da je u zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknuto kako u spomenutome slučaju nije bilo osnova za donošenje rješenja o prekidu izdržavanja kazne, pa se to rješenje temelji na pogrešnom shvaćanju razloga o prekidu izdržavanja kazne zatvora iz Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija agrokor Evo koje tri opcije pred sobom ima izvanraspravno vijeće nakon isteka rokova za žalbe Slika nije dostupna Smijenjena Bajićeva zamjenica

Sudac Županijskoga suda u Gospiću Branko Milanović potpisao je rješenje da Vinko Budiša, osuđenom zbog ubojstva Milenka Đekića na kaznu zatvora od četiri godine i jedanaest mjeseci koju izdržava u gospićkome zatvoru, koristi prekid izdržavanja kazne od 27. srpnja, u trajanju od 32 dana zbog sređivanja stanja u obitelji. Radi se o skrbi o Budišinoj maloljetnoj kćeri koja je doputovala iz Amerike.

Izvješće Županijskoga suda o toj odluci zatražili su i dobili Vrhovni sud i ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Glasnogovornik Vrhovnoga suda Dražen Tripalo u ponedjeljak je izjavio kako je predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin ocijenio, nakon što je proučio izvješće, da u ovome trenutku, a s obzirom na podatke kojima raspolaže, nema temelja za pokretanje stegovnoga postupka protiv suca Branka Milanovića.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je rekla kako osobno smatra da u tom slučaju nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje takvoga rješenja te da će predložiti zakonske izmjene kako bi se omogućila kontrola donesenih sudskih odluka. 

Povodom reakcija čelnika pravosudne i sudbene vlasti i udruge sudaca na spomenutu odluku gospićkoga suca Branka Milanovića pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu u kojemu upozorava na nužnost poduzimanja mjera za promjenu i poboljšanje stanja u pravosuđu radi zaštite ustavnih i zakonskih prava građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene