Sudac istrage Zoran Luburić donio je rješenje o slobodi s jednostavnim obrazloženjem – da ne postoje osnove za zadržavanje u istražnom zatvoru.

Galerija


U aferi Agrokor Županijsko državno odvjetništvo išlo je s prijedlogom za odrađivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vezani članci Ministar Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Marić odgovorio na pitanje hoće li se odazvati istražiteljima: "Ja sam tu" Općinsko državno odvjetništvo u Selskoj ulici (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Prespavali u pritvoru: 12 osumnjičenih na ispitivanju, prvi na redu Galić i Canjuga

Nakon maratonske rasprave koja je trajala više od sedam sati sudac istrage odlučio je pobiti taj zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, tvrdeći da je riječ o paušalnim ocjenama i nekakvim hipotetskim situacijama.

No nije još ništa gotovo. Valja napomenuti da je ovo rješenje nepravomoćno. Sada počinju teći rokovi od tri dana. Nakon što tužiteljstvo i odvjetnici dobiju pismeni otpravak te odluke, počinje teći rok od tri dana i onda oni mogu najaviti žalbu. Onda se sastaje izvanraspravno vijeće koje ima tri opcije.

Prva je da potvrdi odluku suca istrage i osumnjičenih 12 ostane na slobodi.

Druga je opcija da se dogodi potpuni obrat, da se ukine rješenje prvotnog suca istrage, da svi oni ponovno završe u istražnom zatvoru u Remetincu.

Treća je opcija da se ponovno vrati na odlučivanje taj predmet sucu istrage Zoranu Luburiću.

Ne treba ništa unaprijed zaključivati, sve ćemo vidjeti kako će teći proces sa žalbama.

U daljnjem postupku Državno odvjetništvo trebalo bi ispitati svjedoke. Svjedočiti je spreman Guverner HNB-a Boris Vujčić pred istražnim povjerenstvom. Poručio je, bit će zanimljivo oslobode li ga supervizorske tajne. No pitanje je i koliko će dugo povjerenstvo egzistirati.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr