Državni inspektorat danas je, na temelju obavijesti o opasnim proizvodima dostavljenim u sustav RAPEX, izvijestio o devet igračaka za koje je Ministarstvo zdravlja izdalo zabranu o stavljanju na tržište ili naredilo njihovo povlačenje s tržišta ili uništenje.


To je vjerojatno i posljednje priopćenje Državnog inspektorata koji prestaje raditi 1. siječnja 2014., a njegove poslove i zaposlenike preuzima pet ministarstava.

Vezani članci Ilustracija Povećali cijene za 126 posto! Inspektorat objavio nove rezultate nadzora. Pogledajte gdje se najviše lovilo u mutnom Slika nije dostupna Evo koji se proizvodi NE SMIJU prodavati

Po obavijesti tog inspektorata, zbog povećane vrijednosti nikla, zabranjeno je stavljanje na tržište te je naređeno povlačenje i uništenje triju igračaka, a u sva tri slučaja riječ je o privjescima za ključeve proizvedenima u Kini. Tako je uvozniku Plinari d.o.o. iz Splita Ministarstvo zdravlja zabranilo stavljanje na tržište, te je naredilo povlačenje s tržišta i uništenje sedam komada čupavog privjeska za ključeve (fotografije nisu dostupne) te 44 privjeska za ključeve u obliku Rubikove kocke, a uvozniku Modnom nakitu iz Zagreba zabranjeno je stavljanje na tržište šest komada privjesaka za ključeve s glavama ovčica (fotografije nisu dostupne).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja: Doznajte koje su igračke ŠTETNE za zdravlje

Zabrana stavljanja na tržište donesena je i za dvije vrste seta za pravljanje mjehurića porijeklom iz Kine u kojima je u otopini pronađen povišeni broj aerobnih mezofilnih bakterija pa prijeti opasnost od infekcije ako je djeca popiju ili ako dođe u dodir s očima i kožom. Zabranjeno je stavljanje na tržište seta za pravljenje mjehurića kineskog proizvođača Ningbo John INT.LTD, robne marke Vaooun igračke, jer je u otopini pronađen povišeni broj aerobnih mezofilnih bakterija i Pseudomonas aeruginosa. Također je zbog povišenog broja aerobnih mezofilnih bakterija zabranjeno stavljanje na tržište te je naređeno uništenje 17 komada seta za pravljenje mjehurića robne marke Manhui.

Zabrana stavljanja na tržište te naredba o povlačenju s tržišta i uništenju izdane su i za dvije vrste laserskih pištolja s metom (fotografije nisu dostupne), također kineskih proizvođača, jer ti pištolji s LED lampom mogu oštetiti vid korisnika. Riječ je o 53 laserska pištolja proizvođača Ruian Ousaiya Import&Export, koje uvozi Yong iz Zagreba, te o 218 laserskih pištolja proizvođača Sun Import&Export (fotografije nisu dostupne), koje uvozi Štimac d.o.o. iz Velike Gorice.

Ministarstvo zdravlja odbilo je na granici uvoz 600 plastičnih dinosaura 'Animal world' kineskog proizvođača Chen Ci toys, a odbijen je uvoz i naređeno uništenje 718 setova gumenih patkica tog proizvođača. Za te je igračke, čiji je uvoznik Offertissima Novaki, utvrđeno je da sadržavaju veće vrijednosti od dopuštenih bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP), di-izonil ftalata (DINP) i di-izodecil ftalata (DIDP) te bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP) i dibutil ftalata (DBP). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju