Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja otkrila je igračke štetne za zdravlje te ih povukla s tržišta i uništila.


Nakon inspekcijskih nadzora nad trgovačkim društvima koja se bave proizvodima za hobi i rekreaciju te dječjim igračkama utvrđeno je postojanje lasera koji predstavljaju opasnost za oštećenje vida, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Vezani članci Blaženka Divjak Ministarstvo obrazovanja može provjeravati zakonitost rada sveučilišta Slika nije dostupna AMERIKA PLANIRA UVESTI NOVU VRSTU NAORUŽANJA 'Vojnici su skeptični'

'Tijekom nadzora uzeti su uzorci zračnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka sadrže i izvore optičkog zračenja, odnosno lasere, koji služe kao nišani. Također su uzeti uzorci proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser), a služe kao pokazivači npr. kod predstavljanja prezentacija. Ti uređaji se na tržištu nalaze u različitim oblicima kao što su olovke, privjesci za ključeve ili pak shokeri, a neki sadrže i led lampe, pa služe i kao baterije i pokazivači', stoji u priopćenju.

VIDEO: Pogledajte igračke nove generacije...

Ministarstvo je izvijestilo da su pronađene 'dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja u sklopu igračke 'laserski pištolj i meta'. Ispitivanjem je utvrđeno postojanje lasera klase II, što je u suprotnosti s Pravilnikom o sigurnosti igračaka. Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1.447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad ostalih proizvoda (pokazivači, privjesci i sl.) i 275 komada dječjih igračaka'.

Ministarstvo poziva građane da pri uporabi proizvoda koji imaju ugrađene izvore optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikada ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce.

'Laser se ne bi smjelo usmjeravati na bilo kakvu površinu koja reflektira svjetlost, osobito je opasno svjetlom ili treptanjem lasera ometati vozače, sportaše i druge osobe koje se bave nekom aktivnošću.

Također napominjemo da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku', stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook