Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja otkrila je igračke štetne za zdravlje te ih povukla s tržišta i uništila.


Nakon inspekcijskih nadzora nad trgovačkim društvima koja se bave proizvodima za hobi i rekreaciju te dječjim igračkama utvrđeno je postojanje lasera koji predstavljaju opasnost za oštećenje vida, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Vezani članci Ilegalni tulum u Sesvetama - 2 Zabavljali se kao da nije pandemija: Inspektori u Sesvetama otkrili ilegalni tulum Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

'Tijekom nadzora uzeti su uzorci zračnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka sadrže i izvore optičkog zračenja, odnosno lasere, koji služe kao nišani. Također su uzeti uzorci proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser), a služe kao pokazivači npr. kod predstavljanja prezentacija. Ti uređaji se na tržištu nalaze u različitim oblicima kao što su olovke, privjesci za ključeve ili pak shokeri, a neki sadrže i led lampe, pa služe i kao baterije i pokazivači', stoji u priopćenju.

VIDEO: Pogledajte igračke nove generacije...

Ministarstvo je izvijestilo da su pronađene 'dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja u sklopu igračke 'laserski pištolj i meta'. Ispitivanjem je utvrđeno postojanje lasera klase II, što je u suprotnosti s Pravilnikom o sigurnosti igračaka. Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1.447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad ostalih proizvoda (pokazivači, privjesci i sl.) i 275 komada dječjih igračaka'.

Ministarstvo poziva građane da pri uporabi proizvoda koji imaju ugrađene izvore optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikada ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce.

'Laser se ne bi smjelo usmjeravati na bilo kakvu površinu koja reflektira svjetlost, osobito je opasno svjetlom ili treptanjem lasera ometati vozače, sportaše i druge osobe koje se bave nekom aktivnošću.

Također napominjemo da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku', stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju