Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PRAVILA

Hoće li e-matura zamijeniti papir i olovku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna matura mogla bi se pisati novim pravilima. Na skupu ravnatelja škola u Opatiji, profesori su već pozvani da počnu osmišljavati nove vrste zadataka, jer će se uvesti elektronički ispiti. Dodatne testove mogli bi dobiti i osnovnoškolci, a plan je uvesti nacionalne ispite.

Umjesto tiskanih ispita maturante bi na školskim klupama trebala dočekati računala. Na njima će polagati državnu maturu, a zadaci bi se trebali itekako razlikovati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan dan Danas počinje državna matura: Ovo su nova pravila za maturante, a nakon 13 godina ispit iz hrvatskog jezika doživio je veliku promjenu Pripreme za maturu, ilustracija - 1 Veliki zaostaci Školu su završili, ali još se ne mogu opustiti: Ovo bi mogla biti jedna od najizazovnijih državnih matura

E-matura bi u budućnosti mogla izgledati ovako: U zadacima bi, primjerice, morali razvrstati države po kontinentima ili odrediti procese koji se događaju u agregatnim stanjima vode.

''Mislim da je to dobar način rješavanja zbog toga što tu više dolaze do izražaja naše logične sposobnosti nego čisto štrebanje. Mislim da bi se takvi ispiti trebali uvesti", kaže Luka Bogović, polaznik četvrtog razreda gimnazije. 

Laura Pribanić, također učenica 4. razreda gimnazije, slaže se da je to dobra ideja, ali kaže da bi se morao promijeniti i školski sustav. "Budući da su zadaci logički, u skladu s tim bi trebao biti i cijeli naš sustav", kaže Laura. 

Na e-maturi učenici bi umjesto učenja napamet, primjenjivali znanje. No sve to tek za nekoliko godina.

"Oni bi imali zadatke gdje bi crtali dijagrame, ispunjavali porezne obrasce, umetali bi razne tekstove", kaže Natalija Ćurković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). 

Prije e-mature za srednjoškolce, testiranje znanja moglo bi se uvesti i osnovnoškolcima. Prvi probni nacionalni ispiti mogli bi se pisati za dvije godine.

No bez straha od jedinica, plan je testirati reprezentativan dio učenika u Hrvatskoj, kako bi se uočile manjkavosti obrazovnog sustava. Jer u Europi jedino hrvatski i grčki učenici ne polažu nacionalne ispite. 

"To nisu ispiti koji bi nekoga mučili, etiketirali, nego bi to trebala biti pomoć nastavnicima i učenicima što bi trebali znati", kaže Maja Jukić, ravnateljica NCVVO-a. 

No sada ta pomoć treba dobiti zeleno svjetlo i financijsku injekciju Ministarstva obrazovanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene