Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKI UČE I ZA PRIJEMNE

U PUNOM POGONU Srednjoškolci odgovorili na pitanje ''čega se naviše boje?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đaci uče i subotom. Luka, učenik 18. gimnazije, na pitanje čega se najviše boji, odgovara: "Pasti maturu". Za suzbijanje straha imaju još dovoljno vremena - državna matura počinje 6. lipnja.

Drugo je polugodište tek počelo, ali maturanti se i subotom pripremaju za najvažniji ispit - državnu maturu. Iako je obvezna za sve, gotovo trećina fakulteta ne odustaje od prijamnih ispita i dodatnih provjera znanja.

Pročitajte i ovo Državna matura, ilustracija Najzanimljiviji podaci Objavljeni detaljni rezultati državne mature: Otkrivamo koja je županija najbolja, kakva je podjela po spolu... Teodora Sakoman, Eric Skoko, Lorena Škrinjar, i Lorena Tolić Počinje državna matura Danas je njihov Dan D, a ovu školsku godinu nikada neće zaboraviti: Pitali smo maturante jesu li spremni za ispit zrelosti

Svirati kao student Muzičke akademije želja je mnogih srednjoškolaca iz cijele zemlje. Na danima otvorenih vrata provjerili su svoj talent i znanje. "Ne vjerujem da će biti više trema što se tiče prijemnog za flautu, više će biti solfeggio", kazao je Artur. "Sad je više stvar koliko ću ja organizirati svoj dan da uspijem navježbati, a opet da se dovoljno spremim za maturu", veli Jakov iz Dubrovnika.

Upis je rezerviran samo za najbolje pa je prijamni ispit za Muzičku akademiju ključni kriterij. "To su obično nastupi pred komisijom sa zadanim programom od baroka do 21. stoljeća", kaže Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije.

Od ukupno 165 visokih učilišta, dodatne provjere provode se na njih 51. Za razliku od prošle godine, u 2017. od toga su odustali jedino na Pravnom fakultetu u Zagrebu. "Arhitektura ima problem, oni imaju prijamni ispit koji je oko 70 posto ocjene. To znači da netko tko je u građevinskoj školi četiri godine učio o tome nema nikakvu prednost", kaže Matija, učenik Graditeljsko-tehničke škole.

Ekonomisti i ove godine maturu polažu prema istim pravilima kao i gimnazijalci. Iako im se plan i program drastično razlikuju. "Nama otpadaju zadnje dvije godine jer se radi gospodarska matematika, dok neki učenici koji žele polagati A razinu moraju znati dva razreda gimnazijskog programa", kaže Paula, učenica 3. ekonomske škole.

Počeli su mnogi zato s pripremama. Pa se uči i subotom. Luka, učenik 18. gimnazije, na pitanje čega se najviše boji, odgovara: "Pasti maturu". Za suzbijanje straha imaju još dovoljno vremena - državna matura počinje 6. lipnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene